Museumweek op de Menkemaborg

Museumweek op de Menkemaborg

Wie de Menkemaborg in Uithuizen met vijftig procent korting wil bezoeken, kan dat doen op zaterdag 23 en zondag 24 april. Onder de noemer ‘Ons echte goud’ staat in elk museum een topstuk centraal en zijn er allerlei activiteiten.

Museumweek op de Menkemaborg
Topstuk uit de zilvercollectie: een zilveren presenteerschaaltje uit 1808. - Foto: Menkemaborg

Als topstuk van de Menkemaborg is gekozen voor een schitterend zilveren presenteerblad met het dubbele wapen Alberda-Alberda uit 1768. Het is onderdeel van de presentatie ‘Glans uit Groningen’ waarin de zilveren voorwerpen centraal staan.
Speciaal voor deze tentoonstelling heeft een particulier een zilveren presenteerschaaltje met het dubbele wapen Alberda-Bentinck uit 1808 in bruikleen gegeven. Het wapen is van het echtpaar Unico Allard Alberda en Christina Bentinck. Het schaaltje is voor het eerst te zien tijdens de Museumweek.

Op woensdagmorgen 20 april vertelt Ida Stamhuis, directeur-conservator, over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners door de eeuwen heen. Het wordt gegeven op de verdieping van de borg van tien tot twaalf uur. In verband met de beperkte ruimte is reserveren noodzakelijk en definitief na betaling. 
Op woensdagmiddag 20 april zijn de kinderen om twee uur van harte welkom. Ze gaan met een spannend mandje langs de kamers, doen kijkopdrachten en bekijken de zilveren voorwerpen. Daarna gaan ze zelf aan de slag. Ook hiervoor is reserveren noodzakelijk. Kijk voor meer informatie op de website van de Menkemaborg.

Lente op de Menkemaborg

Het is voorjaar en tijd voor een wandeling over de singel en door de tuin waar de voorjaarsbloemen beginnen te bloeien. In de borg hangt een selectie van kleurige 17de-eeuwse aquarellen met tulpen die geschilderd zijn door Margareta de Heer. In verschillende kamers zijn afbeeldingen van tulpen te ontdekken, want deze, voor die tijd nieuwe, exotische bloem is als patroon veelvuldig gebruikt.

Museumweek

Tijdens de Museumweek zijn er in tal van Groningse musea extra activiteiten. Klik hier voor een overzicht.

Zie ook