Museumbuslijn Midden-Groningen

Museumbuslijn Midden-Groningen

Op zaterdag 4 juni 2016 wordt bij wijze van proef een busdienst langs vijf musea in de nieuw te vormen gemeente Midden-Groningen georganiseerd. Langs een vaste route rijdt een oldtimerbus elk uur van het Nationaal Busmuseum Hoogezand (NBM) naar het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek en terug. Zo ontstaat er die dag een pendelrit tussen de deelnemende musea, waarbij naar keuze elk uur kan worden ingestapt/uitgestapt. Deelnemers bepalen dus zelf bij welk museum ze uitstappen en/of langer of korter willen blijven.

Museumbuslijn Midden-Groningen
Enkele van de historische bussen van het Nationaal Bus Museum. - Foto: Nationaal Bus Museum

De organisaties zullen de bezoekers  een aantrekkelijk programma aanbieden, van tentoonstellingen en demonstraties tot en met rondleidingen, zodat deze eerste zaterdag van de maand mogelijk kan uitgroeien tot een echte museumbuslijn. Wanneer men per auto komt is het aantrekkelijk te starten bij het Nationaal Bus Museum in Hoogezand i.v.m. voldoende parkeerruimte. Komt men met het openbaar vervoer, dan is het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek de ideale startplek, want minimaal elk half uur stoppen en vertrekken er treinen van/naar  de richtingen Veendam, Groningen en Bad Nieuweschans. 

Voor de dienstregeling van de Museumbuslijn en actuele informatie kijk je op de site van het Nationaal Bus Museum.

De deelnemende organisaties op een rij:

De Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen (HBVV) is op 15 September 2009 opgericht door een aantal "oud" leden van de brandweer Hoogezand - Sappemeer. Het museum is ingericht met brandweer voertuigen, motorspuiten, handbrandspuiten en vele kleine attributen die vroeger en tegenwoordig gebruikt worden bij de brandweer. Deze voertuigen zijn te bewonderen aan de Kleinemeersterstraat 158 te Sappemeer. 

De Historische Scheepswerf Wolthuis kent een lange geschiedenis. Het is één van de oudste scheepswerven in de Groninger Veenkoloniën. Het is ook één van de weinige werven die nog bestaan. Het is zelfs de enige werf waar te zien en te ervaren is, hoe schepen vroeger werden gebouwd! Kijk aan de Noorderstraat 308 te Sappemeer hoe alles in zijn werk gaat!

Het Groninger Schaatsmuseum is een van de onverwachte parels in het gebied Midden-Groningen. Aan de Noorderstraat 274 is een expositie “Van Glis tot Klapschaats” te zien in een heel specifiek museum als onderdeel van de bustoer. Scheuveln! Scheuveln! Aalmoal op 't ies! D'aine is jong en d'andere is gries…

Hoe je je ook voortbeweegt, zeker is dat het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) een bewogen geschiedenis over het spoor in beeld heeft gebracht . In het imposante stationsgebouw, dat helemaal in de stijl van 1865 is gerestaureerd, wordt het verhaal van de trein en de tram in het noordelijk deel van het land weergegeven. In vaste- en wissel exposities kan  de bezoeker ontdekken hoe er werd gereisd per trein door de jaren heen. De nieuwste wisselexpositie is vanaf 3 juni te bewonderen aan de Stationsstraat 5 te Zuidbroek.

De meerdaagse busvakantie, of dat leuke schoolreisje, of gewoon per streekbus met uw ouders naar opa en oma. Maak opnieuw kennis met de autobus van vroeger in het Nationaal Bus Museum. Naast bussen kent de collectie vele voorwerpen die te maken hebben met het busvervoer van toen. Je ziet stad-, streek- en tourbussen uit verschillende decennia van de vorige eeuw. De expositieruimte kent vitrines met uniformen, kaartjes, dienstregelingen, reisgidsen en andere voorwerpen die met de bus te maken hebben.

Zie ook