Molens en bedrijven langs het Damsterdiep

Molens en bedrijven langs het Damsterdiep

Cultuurhistoricus Johan van Dijk (1987) geeft een lezing over het Damsterdiep als handelsroute en industriegebied in de achttiende en negentiende eeuw.

Molens en bedrijven langs het Damsterdiep
Een stoomboot in het Damsterdiep bij Appingedam, ca. 1891. - Foto: J.G. Kramer, www.beeldbankgroningen.nl (818-744)

Menig toerist denkt bij Nederland aan de molens die aan de Zaanse Schans zijn te vinden. Veel minder bekend is dat het Damsterdiep ook eeuwenlang als een industriegebied op windkracht heeft gefungeerd. Wat voor molens waren dit eigenlijk? Hoeveel zijn het geweest? Wat is de invloed van het water geweest in dit gebied? In de lezing zal dit bijzondere verleden in het hart van de provincie Groningen onder de loep worden genomen.

De lezing wordt verzorgd door de cultuurhistoricus Johan van Dijk (1987). Vanaf zeer jonge leeftijd was Van Dijk geïnteresseerd in molens. Hij is al meer dan vijftien op diverse molens in binnen- en buitenland actief, sinds 2006 als gediplomeerd vrijwillig molenaar. Na zijn afstuderen aan de Rijksuniversiteit Groningen is hij actief als freelance schrijver/onderzoeker op het gebied van de erfgoedgeschiedenis en als stadsgids in de stad Groningen.

De lezing is gratis en voor ieder toegankelijk. Aanvang 20.00u. Info: telefoon 050-404 2820 en 302 3207.

Zie ook