Mode van 1850 tot 1980

Mode van 1850 tot 1980

De tentoonstelling 'Mode van 1850 tot 1980' is vanaf 17 juni te zien in Museum Stad Appingedam. Behalve de wisselzaal zijn ook de 19e-eeuwse stijlkamer en de grote zaal beneden aangepast aan het thema. Op de tentoonstelling gaat de bezoeker terug in de tijd: vanaf 1980, door een typisch jaren '70 interieur met oranje en bruin naar de jaren '60 en '50. 

Mode van 1850 tot 1980

Waren in de jaren '70 de stijlen heel gevarieerd, van hippie tot design, in de jaren daarvoor is de mode wat stijver naar onze smaak, met mantelpakjes en rechte lijnen. Jacky Kennedy was een grote inspiratiebron in die tijd voor de modebewuste vrouw. De jaren '50 met de A-lijn kleding van Dior, de petticoat en de polkadotstoffen kunnen sommige bezoekers zich nog goed herinneren.
Dan volgt een sober interieur uit de jaren '40 en '30, met onder andere twee trouwjaponnen. Textiel was in en vlak na de oorlog een schaars artikel: er is ook een jurk gemaakt van beddegoedstof, dat was in ieder geval slijtvast. De jaren '20 en '10 laten de Charleston-mode zien, waarin het silhouet lang en jongensachtig was, benadrukt door lange parelkettingen. In de jaren '10 werd de kleding aangepast aan de bezigheden van de vrouw, die ging sporten, fietsen en niet meer de vervormende korsetten van de jaren daarvoor wilde dragen. De Reformjurken - ook wel hobbezakken genoemd - kwamen op. Daarvóór was het ideale figuur van de vrouw een S-lijn met een wespentaille, en profil. Maar artsen gaven aan dat hierdoor de organen in het gedrang kwamen en vrouwen zich nauwelijks konden bewegen.

De volgende zaal op de tentoonstelling laat de mode van de 19e eeuw zien: matrozenpakjes voor jongens, prachtige vesten voor heren, mooie jurkjes met kant voor meisjes en voor vrouwen...veel zwart! Zwart was de modekleur voor zowel de rouw als de trouw en het dagelijks leven. Het is dan wel de rijkere kleding die te zien is, de gewone kleding is tot op de draad versleten en daardoor meestal verloren gegaan. Om zich toch van de massa te onderscheiden, kon de kleding verfraaid worden met kraaltjes, pailletten, linten en strikjes. Topstukken op de tentoonstelling zijn de jurk met queue de Paris of tournure, een verhoging aan de achterzijde die er naar het huidige begrip heel raar uitziet; een antieke fiets, model 'boneshaker' en de badmode en het ondergoed van vroeger. 

 

Meer informatie over Museum Stad Appingedam is te vinden op: museumstadappingedam.nl.

Zie ook