Mobiele Droomtour - Dromen over Gronings mobiel erfgoed

Mobiele Droomtour - Dromen over Gronings mobiel erfgoed

De Verhalen van Groningen organiseert in het kader van de Maand van de Geschiedenis droomritten door de provincie Groningen. Tijdens rondreizen in de museale bus de ‘DAM154’ kan het publiek op bezoek bij Groningse daad geworden dromen. Onderweg vertellen gidsen verhalen over de bestemmingen, het landschap en de geschiedenis.

Mobiele Droomtour - Dromen over Gronings mobiel erfgoed
Altijd al brandweerman willen worden? - Foto: Brandweermuseum Sappemeer

Altijd al treinmachinist willen worden of brandweerman? Tijdens de droomtocht van 10 oktober 2015 maken wij kennis met hoe het er in deze beroepen vroeger aan toe ging in Groningen. We rijden met de historische Dambus 154, nemen de dieseltrein en bezoeken twee kleine musea. Onderweg krijgen we informatie van onze gids Koos Lammerts.

 Bij Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal bezoeken we de werkplaats en krijgen we uitleg over de stoomtrein. Na een rondleiding door het museum zien we een korte film. Vervolgens gaan we terug in de tijd met een rit in de diesellocomotief, die ons in een rustig tempo naar Musselkanaal brengt. Onderweg vertelt de gids honderduit over de geschiedenis van de Semslinie en deze bijzondere streek.

Voor even brandweerman

In Musselkanaal stappen we weer in de bus en rijden we naar het Brandweermuseum in Sappemeer. Drie brandweermannen staan klaar om ons, na een kopje koffie of thee, rond te leiden door het museum. Buiten staat een brandweerauto uit 1968 en wie wil mag de brandweerspuit even zelf bedienen.

Praktische informatie

De rit met de historische DAM154 begint en eindigen in de stad Groningen en duurt van ongeveer 12:00 tot 18.00 uur. De droomtocht kost € 20,- per rit, voor kinderen € 10,-. Voor €7,50 per persoon kunnen wij een lunchpakket voor u verzorgen. Kaarten + opgave lunch via de VVV Groningen: 0900-2023050 (€ 0.15/min), info@vvvgroningen.nl, op het kantoor aan de Grote Markt 29 in Groningen of meld u hier aan. 

Andere droomritten worden verreden op 3, 17, 24 en 31 oktober.

Door onverwachte omstandigheden kan het programma nog veranderen. Aan bovenstaande beschrijving kunnen geen rechten ontleend worden.

De DAM154, de museale bus waarmee de rondrit wordt verreden. - Foto: De Verhalen van Groningen
De DAM154, de museale bus waarmee de rondrit wordt verreden. - Foto: De Verhalen van Groningen

Zie ook