Middeleeuwse kloosterorden in Groningen

Middeleeuwse kloosterorden in Groningen

Tussen de late 12e eeuw en het einde van de 16e eeuw kende het gebied dat de huidige provincie Groningen omvat 34 kloosters, gesticht door acht kloosterorden. Wat waren dit voor orden? Waar en wanneer werden zij opgericht en door wie? Waaraan waren zij te herkennen? Tot en met 9 mei is er in Museum Klooster Ter Apel een expositie te zien over de acht middeleeuwse kloosterorden in de provincie Groningen.

Middeleeuwse kloosterorden in Groningen
De tentoonstelling over Middeleeuwse kloosterorden en de verschillen en overeenkomsten. - Foto: Klooster Ter Apel

De kloosters hadden meestal een agrarisch karakter en werden gebouwd aan zee, rivieren of op zogenaamde ‘woeste grond’. De bewoners van de kloosters bouwden dijken en dammen en ontgonnen enorme hoeveelheden land. De tentoonstelling geeft informatie over de oorsprong en doelstellingen van de orden. Elke orde hing een bepaalde leer aan en had bepaalde taken. Zo waren de Johannieters verdeeld in kruisridders en monniken met een hoofdzakelijk verzorgende taak en hielden de Cisterciënzers zich veelal bezig met landontginning en bedijking.

In deze expositie staat de kleding van de verschillende kloosterorden centraal. Daaraan waren de kloosterlingen te herkennen voor de plaatselijke bevolking. De kleding was doorgaans van ruwe wol die hard aanvoelde op het lichaam. Tot aan de late Middeleeuwen bestond alleen bruine, grijze en vuilwitte kleding, aangezien dat de kleuren van natuurlijke schapenwol waren. Pas later werd de wol ook geverfd en zien we andere kleuren opkomen. De meeste monniken, paters, broeders en zusters droegen het wapen van hun orde op de kleding.

De tentoonstelling sluit aan de bij de wandkaart in de Refter waarop de middeleeuwse kloosters in het gebied van de huidige provincie Groningen staan aangegeven.

Trek zelf een habijt aan

Bij de expositie staat een kledingrek met habijten (voor volwassenen en kinderen) die bezoekers aan kunnen passen. Maak een selfie en plaats die op de Facebookpagina van Klooster Ter Apel!

Datum: t/m 9 mei 2017

Locatie: Galerie II, Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel

Informatie: kloosterterapel.nl; facebook.com/kloosterterapel/

Zie ook