Middeleeuws Ter Apel

Middeleeuws Ter Apel

Eén keer per jaar herleven de middeleeuwen in Westerwolde. Dan organiseert Stichting Middeleeuws Ter Apel een bijzonder tweedaags evenement, met een internationaal deelnemersveld. Op de enclave, onder de eeuwenoude bomen, verrijst een tentenkamp en een taveerne. Er strijken ambachtlieden neer en handelaren. Muzikanten brengen leven in de brouwerij en ieder die dat wil mag mee, terug in de tijd.

Middeleeuws Ter Apel
Een demonstratie van een middeleeuwse jacht tijdens Middeleeuws Ter Apel. - Foto: Klooster Ter Apel

"Middeleeuws ter Apel is ooit begonnen als een eendaags evenement," vertelt Hessel Westerbeek, voorzitter van de stichting. "We vierden een middeleeuwse bruiloft en het was een feest waar veel verenigingen bij betrokken waren. Vanaf 2003 is het accent meer komen te liggen op educatie en op authenticiteit, we kijken nu heel goed of alles wel getrouw is aan de geschiedenis."

Middeleeuws Ter Apel is het meest authentieke middeleeuws evenement van Nederland. Dat betekent dat er met veel oog voor historie en detail het leven zo goed mogelijk wordt weergegeven zoals het toen, naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, is geweest. En dat met een wel heel bijzonder decor: op de enclave rond het eeuwenoude Kruisherenklooster in Ter Apel. Een unieke kans om de middeleeuwen te beleven!

Zie ook