Meedoen aan bodemonderzoek Pieterburen

Meedoen aan bodemonderzoek Pieterburen

Het landschap rondom Pieterburen heeft nog veel geheimen. Zo lijken er nog verschillende verdwenen kolken herkenbaar te zijn op hoogtekaarten. Ook de ligging van de borg Dijksterhuis stelt ons voor raadsels. Van oorsprong lag de borg buitendijks en bijzonder is dat de borg niet onder water kwam te staan bij de Kerstvloed in 1717. Op 20 juni wordt er door vrijwilligers, onder begeleiding van wetenschappers, onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het landschap van Pieterburen.

Meedoen aan bodemonderzoek Pieterburen

Kolken zijn ontstaan bij dijkdoorbraken met extreem hoogwater. Ze worden ook wielen of waaien genoemd en komen verspreid langs de dijken voor. Het zijn diepe ronde gaten met zeer steile oevers, gevuld met water. Bij herstel werden de nieuwe dijken vaak naderhand om de kolken heen gelegd. Door grondboringen te doen in het gebied hopen de initiatiefnemers antwoord op de verschillende vragen te krijgen.

In de eerste plaats willen ze de oude kolken proberen terug te vinden. Dat is niet alleen leuk om te weten maar het kan ook iets vertellen over een stuk dijkgeschiedenis. In de omgeving van de voormalige borg Dijksterhuis wordt onderzocht of een Pleistocene hoogte misschien de oorzaak is van de hoge ligging van de vroegere borg.

Meehelpen

De grondboringen worden verricht met hulp van de bewoners van Pieterburen, vrijwilligers van Landschapsbeheer Groningen en het Groninger Landschap. Op deze manier hopen de samenwerkende organisaties de geschiedenis van het gebied steeds beter te begrijpen en dit verhaal door te kunnen vertellen aan de vele bezoekers van het gebied. Iedereen die interesse heeft, wordt uitgenodigd mee te doen aan de boringen. 

Lijkt het je leuk om mee te helpen, meld je dan aan bij a.verbers@landschapsbeheergroningen.nl of nijlunsing@erfgoedpartners.nl. Of bel Erfgoedpartners; 050-3130052 of Landschapsbeheer; 050-5345199. We verzamelen 20 juni om 9 uur voor het bezoekerscentrum van Groninger Landschap in Pieterburen. Deelname is gratis.

Zie ook