Made in Stad

Made in Stad

Vijf Groninger bedrijven, honderd jaar reclame.

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum zijn deze herfst bijzondere reclameuitingen te zien van typisch Groninger bedrijven zoals Tiktak, Hooghoudt, Niemeijer, Polak (Ranja) en de Groninger Rijwielenfabriek Fongers. Deze hebben vaak een lange geschiedenis en hun aanwezigheid is nauw verweven met de geschiedenis van de stad. Blikken, posters, emaille borden en curiosa geven een mooi tijdsbeeld van deze Groninger ondernemers.

De Verhalen van Groningen heeft over verschillende bedrijven artikelen in de verhalenbank:

Hooghoudt

Distilleerderij en jeneverstokerij Hooghoudt opende in 1888 haar deuren en draait nog altijd. De derde generatie van de familie, Hero Jan Hooghoudt, vertelde aan De Verhalen van Groningen over jonge en oude jenever, zijn katapult, slimme reclametechnieken en de Groningse nuchterheid, ook als het gaat om drank: Hooghoudt: 'Het geluk van een borrel'.

Fongers

Fongers heeft van 1884 tot 1971 rijwielen gemaakt. De zaken gingen vanaf het begin zo goed, dat in 1897 een grote fabriek aan de Hereweg werd geopend: De Groninger Rijwielenfabriek Fongers.

Polak

Ranja kent iedereen, maar minder bekend is dat de aanmaaklimonade oorspronkelijk uit Groningen komt. De CP-fabriek van David Polak aan de Petrus Campersingel produceerde de drank voor het eerst in 1921. Het werd een enorm succes en droeg bij aan de groei van het bedrijf, dat in de jaren tachtig Groningen verliet: Ranja is een Groninger uitvinding.

Zie ook