Maand van de Geschiedenis 2018 in Groningen

Maand van de Geschiedenis 2018 in Groningen

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen. Ook in Groningen organiseren diverse culturele instellingen activiteiten rondom het actuele thema van dit jaar: Opstand. Een greep uit het programma.

Maand van de Geschiedenis 2018 in Groningen

Fietsen langs de Tachtigjarige Oorlog

Van de Nederlandse Opstand of Tachtigjarige Oorlog zijn in Groningen nog genoeg overblijfselen te vinden. Leer meer over de Schansenkrijg tegen de Spaanse overheersing met een viertal fietsroutes door het Westerkwartier tot aan het Lauwersmeer en de grenzen met Drenthe en Friesland. De routes zijn online te downloaden, folders met historische informatie worden uitgegeven bij diverse pleisterplaatsen.
Vanaf Noordhorn of Leek langs diverse locaties, 1 t/m 31 oktober.
maandvandegeschiedenis.nl/fietsen80jarigeoorlog

Historisch studentencongres 

De Reformatie in de zestiende eeuw bestreed de oppermachtige katholieke kerk. Een van de gevolgen was de Beeldenstorm, die de Nederlandse Opstand of Tachtigjarige Oorlog inluidde. Wat is de erfenis van de Reformatie? En in hoeverre kunnen we tegenwoordig nog spreken van een Nederlandse calvinistische volksaard? Op hun jaarlijks congres hoopt studievereniging Ubbo Emmius een voorzichtig antwoord te formuleren op deze vragen.
Van Swinderenhuys Groningen, 12 oktober 09.30-18.00 uur.
maandvandegeschiedenis.nl/ubboemmius2018

Opstand tegen stamppot

Lezing door Carolina Verhoeven over de historische ontwikkeling van ons eten. Niet alleen aardappels-groente-vlees. Maar ook de smaken en geuren van buitenlanden komen steeds meer op tafel. Hoe komt 't toch dat we naast de stamppot steeds meer 'over de grens' eten? En is dat nieuw of is het van alle tijden? En hoe smaakt die keuken van vroeger dan? Vragen die in de lezing aan de orde komen.
Melkfabriek Garmerwolde, 12 oktober 19.00-22.00 uur.
maandvandegeschiedenis.nl/opstand-tegen-stamppot

Dag van de Groninger Geschiedenis 

Elk jaar in oktober organiseren verschillende historische organisaties in Groningen de Dag van de Groningse Geschiedenis, met tal van activiteiten door de hele stad. Er is een informatie- en boekenmarkt, er is muziek, er zijn rondleidingen en stadswandelingen, lezingen, voorstellingen, tentoonstellingen en nog veel meer. Dit jaar natuurlijk onder de vlag van het thema Opstand: van de Provobeweging tot aardbevingsproblematiek.
Diverse locaties in Groningen, 13 oktober 11.00-17.00 uur.
Meer over de Dag van de Groninger Geschiedenis

Verzetsheld Jan Zwartendijk 

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Litouwen een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit met eindbestemming Curaçao. Vrijwel allen overleefden de oorlog. In zijn nieuwste boek beschrijft Jan Brokken het leven van deze Jan Zwartendijk en de lotgevallen van de door hem geholpen Joden. In Groningen vertelt hij hoe dit boek tot stand kwam.
Groninger Forum Groningen, 23 oktober 19.30-22.00 uur.
maandvandegeschiedenis.nl/de-rechtvaardigen

De complete agenda is te bekijken op: maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op provincie in de linkermarge voor het complete provinciale aanbod.

Zie ook