LutjeWelVaart Zoutkamp

LutjeWelVaart Zoutkamp

De Zoutkamper versie van WinterWelVaart vindt op 12 en 13 december plaats in het prachtige Visserijmuseum, Reitdiepskade 11. Daar is ook een markt en er meren verschillende schepen aan aan de Reitdiepskade: Drie Gebroeders, ZK22 - Marjet, ZK4 - Albatros, ZK46, ZK37, ZK18, Jade, Sleepboot Willem, Ecolution en Gebroeders Luden met daarop een divers programma.

LutjeWelVaart Zoutkamp
De kleurrijke havenpakhuizen van Zoutkamp stralen ook tijdens LutjeWelVaart op 12 december. - Foto: Bas Meelker

In Zoutkamp verdienden tot de afsluiting van de Lauwerszee eind jaren zestig de meeste dorpelingen hun brood met de visserij. Met de afsluiting kwam daar een einde aan. Toch is hier nog altijd sprake van actieve visserij. Dit in tegenstelling tot plaatsen als Termunterzijl, Delfzijl en Noordpolderzijl waar de garnalenvisserij bijna helemaal is verdwenen. De geschiedenis van de Zoutkamper visserij wordt uitgebreid behandeld in het Visserijmuseum Zoutkamp. Speciaal voor WinterWelVaart worden traditionele activiteiten, verbonden aan het visserijverleden van het dorp, uitgebeeld tijdens het festival.

Programma

Op zaterdag en zondag vinden in het Visserijmuseum doorlopend verschillende demonstraties plaats op het gebied van visserij en zee. Zoals pellen en proeven van garnalen, schiemanswerk, accordeonmuziek, schelpen en vissen, modelbouw van vissersschepen, zeeverhalen door vertellers (voor tijden zie infobord) en schilderijen van Zoutkamper amateurkunstenaars. Ook is er een kraam aanwezig met nautische spulletjes. 

Het hele weekend zijn er op de kade nog meer verrassende optredens. Zo treden accordeonmuzikaten Theo Zant en Marijke Stol op wisselende tijden en op verschillende plekken op, is Straattheater Twannie op diverse locaties te bewonderen en kun je op de Reitdiepskade doorlopend vlamzalm roken. Op zaterdag is er aan het eind van de middag Kids Streetdance en kun je zaterdagmiddag genieten van een smartlappenkoor.

De Verhalen van Groningen is aanwezig met een verhalencafé (aan boord van de Jade, zaterdag van 15.00 tot 17.00 uur) en met een buitenexpositie die vertelt over het ontstaan van de scheepvaart, handel en visserij in Zoutkamp. Hoe zag ons maritieme verleden eruit en welke sporen zijn vandaag de dag nog zichtbaar?

Voor het complete programma kijkt u op de website van LutjeWelVaart Zoutkamp.

Zie ook