Lezing: Verborgen eilanden in het Groningerland

Lezing: Verborgen eilanden in het Groningerland

Wanneer we tijdens een mooie lentedag met onze fiets of e-bike van Middag-Humsterland naar Westerwolde fietsen, hebben we niet het gevoel dat we bezig zijn met ‘island-hopping’. En toch waren beide landschappen ooit eilanden, de eerste te midden van het water, de ander tussen het eindeloze veen. De ideale plek voor de eerste ‘Groningers’ om de voeten droog te houden.

Lezing: Verborgen eilanden in het Groningerland
Het Reitdiep, gezien vanuit een luchtballon. - Foto: Marketing Groningen

Het verdere verloop van de geschiedenis van beide landschappen heeft weinig overeenkomsten. Middag-Humsterland is een open kleilandschap met wierden, terwijl Westerwolde een bosrijk zandgebied is met esdorpen.
Het leren ‘lezen’ van deze landschappen met behulp van experts is zeer de moeite waard.

Dubbellezing

Op 6 april organiseert de vereniging Stad en Lande samen met de NGV afdeling Groningen en het RHC Groninger Archieven een dubbellezing over verborgen eilanden in het Groningerland:

Sporen en lagen in Middag-Humsterland door Dr. Ir Erik Meijles, die met behulp van luchtfoto’s, hoogtebeelden en kaarten de sporen van de ontstaansgeschiedenis van dit unieke, historische landschap zichtbaar zal maken.

Gekronkel en rechtlijnigheid: sporen van de kanalisatie in Westerwolde door Geert Volders MA. Over de invloed van het kanalisatieproject begin 20e eeuw op het landschap van Westerwolde.

Zie ook