Lezing over de Geschiedenis van Rottumeroog

Lezing over de Geschiedenis van Rottumeroog

Rottumeroog, eens het enige Waddeneiland dat tot de provincie Groningen behoorde; een klein eiland met letterlijk een bewogen geschiedenis: het meest dynamische deel van de Nederlandse Wadden. Het eiland kent een lange historie met piraten en kloosterlingen, scheepsstrandingen en strandroof, een gekke graaf, maar ook strandvoogden die er een eigen koninkrijkje hadden. De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Marten Toonder senior, Van Eierzoeker tot Zeekapitein’ in Openluchtmuseum Het Hoogeland. Marten Toonder sr. bracht tien jaar van zijn jeugd al werkende door op het eiland.

Lezing over de Geschiedenis van Rottumeroog
Een handgetekende kaart van Rottumeroog, door Marten Toonder senior. - Foto: Margriet Dijk

De lezing vindt op zaterdag 30 januari om 14.00 uur plaats in het horecapaviljoen van Openluchtmuseum Het Hoogeland, Schoolstraat 4 te Warffum. Entree bedraagt € 5,00, inclusief bezoek tentoonstelling en een gratis kopje koffie/thee. Donateurs en museummedewerkers hebben vrij entree. Reserveren is niet nodig. Voor meer informatie kunt u bellen met het museum (tel. 0595 42 22 33) of op de Facebookpagina kijken.

De spreker, dr. Albert Buursma, is zelfstandig historicus en houdt zich vooral bezig met de regionale geschiedenis van Noord-Nederland. Hij is onder meer lid van de coördinatiegroep van de Stichting Verdronken Geschiedenis en bestuurslid van de Stichting Vrienden Rottumeroog en Rottumerplaat. 

Andere activiteiten

De lezing over de Geschiedenis van Rottumeroog is de tweede in een reeks van activiteiten, die rond de expositie wordt georganiseerd. Op 20 februari volgt een lezing door Bommelkenner Pim Oosterheert over Groningen en het Gronings in het werk van Marten Toonder jr., op 19 maart geeft Jan Kinkhamer van het Stripmuseum een workshop striptekenen a la Toonder jr. en als laatste geeft schrijver Erik de Graaf op 23 april uitleg over de totstandkoming van zijn biografie over Marten Toonder sr. en geeft hij een rondleiding door Warffum langs de plekken, die voor Toonder sr. belangrijk waren. De tentoonstelling is nog tot en met 1 mei 2016 te bezichtigen in Openluchtmuseum Het Hoogeland.

Zie ook