Lezing over band Delfzijl en Appingedam

Lezing over band Delfzijl en Appingedam

‘Appingedam en Delfzijl, door de eeuwen heen onafscheidelijk.’ Het is een zin uit  de lezing die voorzitter Martinus van Hoorn van Museum Stad Appingedam dinsdag 9 februari om 20.00 uur geeft in Het Anker bij de Kruiskerk in Delfzijl.

Lezing over band Delfzijl en Appingedam
Het Damsterdiep in Appingedam. - Foto: Bert Kaufmann via Flickr

Hij doet dat op uitnodiging van de Historische Vereniging Amasius. In het kader van 1000 jaar Damsterdiep heeft Van Hoorn een intensieve studie gemaakt naar de rol die Appingedam en Delfzijl hierin hebben gespeeld. Alle facetten uit de geschiedenis gaat hij op zijn geheel eigen wijze belichten via een wandeling door de eeuwen heen langs het Damsterdiep om Appingedam en Delfzijl te bereiken. Door hun ligging nabij de Eems was er eeuwenlang rivaliteit tussen beide steden maar ze hebben elkaar ook nodig tot op de dag van vandaag.

Het Damsterdiep komt langs maar ook het ontstaan van Appingedam en Delfzijl. Daarnaast zal van Hoorn aantonen welke belangrijke positie beide plaatsen hebben ingenomen in de geschiedenis van onze provincie. Vele voorbeelden van de zogenaamde strijd tussen beide plaatsen komen voorbij, vaak voorzien van tekeningen of een foto.

Zie ook