Lezing: Monique Brinks over het Scholtenhuis

Lezing: Monique Brinks over het Scholtenhuis

Het Scholtenhuis is misschien wel het meest gehate gebouw uit de geschiedenis van Groningen. In mei 1940 werd het statige herenhuis aan de Grote Markt gevorderd door de Duitsers en werd het het symbool voor vijf jaren van onderdrukking en terreur. Het was de plek waar vele mensen zijn verhoord en gemarteld. In deel 1 en 2 van de wetenschappelijke serie over het Scholtenhuis stonden de misdaden van de Groninger Sipo en SD en de daders centraal. In deze lezing vertelt Monique Brinks over de totstandkoming van de laatste boeken in deze reeks: Vlucht en Berechting.

 Lezing: Monique Brinks over het Scholtenhuis
De arrestatie van o.a. een groep SD-ers die naar Schiermonnikoog waren gevlucht, Zoutkamp 1945. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (2219-1237)

Deel 3a (Vlucht) en deel 3B (Berechting) vormen samen de afronding van bijna 10 jaar onderzoek.Vlucht beschrijft hoe 123 mensen op 15 april 1945 vanuit het Scholtenhuis naar Schiermonnikoog vluchtten. Zij hoopten van daaruit Duitsland te bereiken. Na zes bizarre weken werden zij gearresteerd. Vlucht is geheel gebaseerd op historische feiten, tot de kleinste details. Brinks zal in de lezing vertellen waar en hoe zij in de afgelopen acht jaar deze gegevens boven water haalde en wist te verwerken in deze roman, die leest als een spannend boek. Een verhaal over zendapparatuur en betonningsboten, diplomatie op een waddeneiland, zwangerschapstesten en karbonkels. Hoe het met hen afliep – onderwerp van deel 3B Berechting – komt uiteraard ook aan bod.

Over Monique Brinks

Monique Brinks is voormalig directeur van St. Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (2000-2010), historica, projectmanager en yogadocente.

Nieuwe Oogst

Ook in 2015 organiseert RHC Groninger Archieven  weer een lezingenreeks samen met de Vereniging Stad&Lande en de NGV afdeling Groningen. Dit jaar gaat de aandacht uit naar nieuwe publicaties over de Groninger Geschiedenis. Onder de titel Nieuwe Oogst vertellen een aantal auteurs over hun recente publicatie en het uitgevoerde onderzoek.

De lezingen vinden plaats in de hal van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen. De aanvang is om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en de toegang is gratis voor alle belangstellenden.

Zie ook