Lezing: de middeleeuwse waterpoorten van Groningen

Lezing: de middeleeuwse waterpoorten van Groningen

In de middeleeuwen stroomde er nog geen vaarwater door de stad Groningen. De Hunze stroomde op afstand en de Drentse A schampte langs de stadsrand. Er was geen enkele behoefte aan waterpoorten. Pas in de 16e eeuw werden er bolwerken over de Drentse A gelegd en waren er opeens twee waterpoorten nodig. Even later breidde de stad zich uit over het Schuitendiep en kwamen Damsterdiep en Boterdiep in de stad te liggen. Toen waren er zelfs vijf waterpoorten nodig. Groningers (en Friezen) noemden dit trouwens geen waterpoorten maar ‘pijpen’. De ondergrondse resten van de Damsterpijp konden in 2008 voor het laatst bewonderd worden.

Lezing: de middeleeuwse waterpoorten van Groningen
Detail van de kaart van Haubois uit 1637. In het midden een van de waterpoorten. - www.beeldbankgroningen.nl (2376-024)

In deze lezing neemt historicus en archeoloog Bert Tuin u mee aan de hand van kaarten, archiefdocumenten en opgravingsfoto’s langs de ‘pijpen’ en de middeleeuwse waterpoorten. Wilt u de waterpoorten zien, neem dan uw vergrootglas mee!

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Monument & Materiaal en vindt plaats in de hal van de Groninger Archieven.
Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Let op: vanwege de grote belangstelling voor dit onderwerp, verzoeken wij u zich aan te melden. 
Aanmelden bij voorkeur per e-mail: menm@stichtingmenm.nl; of per post: Stichting Monument & Materiaal, Westerbinnensingel 48, 9718 BV Groningen.

Zie ook