Lezing: Bewoning van het Westerkwartier

Lezing: Bewoning van het Westerkwartier

De bewoning van het Westerkwartier vanaf de late prehistorie tot in de vroege Middeleeuwen is een openbare lezing door archeoloog Ernst Taayke in Noordelijk Archeologisch Depot Nuis.

Lezing: Bewoning van het Westerkwartier
Kaart van het Westerkwartier door F.J.J. v. Reilly, 1780 (detail). Foto: www.beeldbankgroningen.nl (817-4029)

Heeft de stijging van de zeespiegel in de prehistorie invloed gehad op de bewoning in het Groningse Westerkwartier? Die vraag zal op donderdagavond 21 september ter sprake komen tijdens de eerste in een reeks archeologische lezingen, die Erfgoedpartners organiseert.

Naast deze vraag zal de inleider, archeoloog Ernst Taayke, aandacht besteden aan de laatste bewoners in een vernattend zandgebied, de eerste bewoners van de kwelder en de eerste ontginners van de veengebieden. Taayke geeft een archeologisch overzicht van de bewoning in het Westerkwartier vanaf circa 2000 voor Christus tot 1000 na Christus. Hierbij houdt de archeoloog de grenzen aan van de nieuwe gemeente, dus inclusief Middag-Humsterland.

De lezing wordt gehouden in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis, waarvan Ernst Taayke beheerder is. Iedereen die geïnteresseerd is in archeologie wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De lezing begint om 20:00 uur met een inloop met koffie en thee vanaf 19:30 uur.

Informatie

Deze lezing is de eerste in een reeks archeologische lezingen die Erfgoedpartners organiseert in het najaar van 2017. Deze avond is gratis toegankelijk, inclusief koffie en thee. Aanmelden kan via de website www.erfgoedpartners.nl of door een mail te sturen naar info@erfgoedpartners.nl. Bellen mag ook: (050) 313 00 52.

Locatie: Noordelijk Archeologisch Depot te Nuis (Nieuweweg 76)
Tijd: Donderdag 21 september 2017 van 20:00 – 21:00. Inloop vanaf 19:30 uur
Toegang: Gratis (inclusief koffie/thee)

Zie ook