Landbouwtour – Dromen over verbouwen

Landbouwtour – Dromen over verbouwen

De Verhalen van Groningen organiseert in het kader van de Maand van de Geschiedenis droomritten door de provincie Groningen. Tijdens rondreizen in de museale bus de ‘DAM154’ kan het publiek op bezoek bij Groningse daad geworden dromen. Onderweg vertellen gidsen verhalen over de bestemmingen, het landschap en de geschiedenis. Op 24 oktober staat de busrit in het teken van de landbouw: 'Dromen over verbouwen'.

Landbouwtour – Dromen over verbouwen
Een akker met uitgebloeide aardappelplanten in het Hunzedal. - Foto: Rookuzz via Flickr

Altijd al gedroomd van zelf je eten verbouwen? Boeren doen dat al tijden! Groningen is groot geworden door haar land- en akkerbouw. De Groningse boer Borgman vertrok in 1850 naar Amerika en nam de arendploeg mee terug. Dit veroorzaakte een ware revolutie in de landbouw. Op zaterdag 24 oktober bezoeken we het Groningse boerenland van vroeger en nu.

 De museale DAM154 brengt ons naar Landgoed Borg Verhildersum, waar we de museumboerderij zullen bezoeken. Deze is geheel ingericht als een boerderij in de zomer van 1870. We bezoeken de tentoonstelling over landbouw en ambachten en horen over boer Borgman en de landbouwrevolutie, die zijn Arendploeg veroorzaakte in Groningen en ver daarbuiten. Op het landgoed maakt u ook kennis met typisch Groningse fruit- en veerassen.

In Kloosterburen bezoeken we vervolgens het landgoed waar Boer Borgman vroeger woonde. Nieuw-Bocum is ook vandaag nog een akkerbouwbedrijf en u krijgt een uitgebreide rondleiding met aandacht voor zowel verleden als heden.

Praktische informatie

De rit met de historische DAM154 begint en eindigen in de stad Groningen en duurt van ongeveer 12:00 tot 18.00 uur. De droomtocht kost € 20,- per rit, voor kinderen € 10,-. Voor €7,50 per persoon kunnen wij een lunchpakket voor u verzorgen. Kaarten + opgave lunch zijn vanaf 21 september te bestellen via de VVV Groningen: 0900-2023050 (€ 0.15/min), op het kantoor aan de Grote Markt 29 in Groningen. Of meld u hier aan.

Andere droomritten worden verreden op 3, 10, 17 en 31 oktober.

Door onverwachte omstandigheden kan het programma nog veranderen. Aan bovenstaande beschrijving kunnen geen rechten ontleend worden.

De DAM154, waarmee de droomrit wordt verreden. - Foto: De Verhalen van Groningen
De DAM154, waarmee de droomrit wordt verreden. - Foto: De Verhalen van Groningen

Zie ook