Land van Belofte: prostitutie in het A-kwartier

Land van Belofte: prostitutie in het A-kwartier

Deze tentoonstelling toont de romantiek én de harde werkelijkheid van de prostitutie. Deze tegenstelling confronteert je met je eigen opvattingen en vooroordelen. Prostitutie is al eeuwen overal te vinden en vooral in de buurt van havens. Zo hangt in het A-kwartier in Groningen al in de vijftiende eeuw ‘een rode lantaarn’. Prostitutie, en havenprostitutie zeker, spreekt sterk tot de verbeelding.

Land van Belofte: prostitutie in het A-kwartier

Land van Belofte, onder vaste bezoekers ook wel Landje genoemd, was het roemruchte café in de hoerenbuurt waarover niemand ooit uitgepraat raakt.

Er zijn in het A-kwartier 51 prostitutieramen, cafés, een danslokaal en een seksshop. Het grootste deel wordt normaal bewoond. Er is drugsoverlast, "parkeerdrukte" en “lawaai en schreeuwende hoeren”. Jarenlang strijdt de buurtvereniging hiertegen. De Gemeente Groningen verbiedt prostitutie in het A-kwartier vanaf 1 januari 2016. Nu staan de panden leeg.

'Hoerenhondjes'

Een set porseleinen hondjes was uiterst populair bij de Engelse middenklasse in de hoogtijdagen van de Britse koningin Victoria, zelf trotse bezitter van een spaniël. Deze hondjes worden ook wel hoerenhondjes genoemd. Koningin Victoria duldde geen 'onzedelijk gedrag' en dames van lichte zeden verrichten hun werk onder de dekmantel van beeldjesverkoop. Wie de hondjes kocht, kon ook de 'rest' kopen.

De beeldjes kregen ook de naam 'hoerenhondjes' door het oude gebruik van prostituees om de beeldjes met de snuit richting de kamer te richten als er een klant binnen was en met de snuit richting de straat als de dame beschikbaar was. Dames van lichte zeden gebruikten de hondjes ook als dekmantel. Zo deden ze zich voor als souvenirverkoopster.

Veel Noord-Nederlandse zeelieden voeren in de 19e eeuw op de Engeland en de Shetlandeilanden. Daar zagen ze de hondjes regelmatig op vensterbanken staan. De beestjes vielen in de smaak bij deze zeelui en ze namen ze als souvenir mee voor ‘thuis’ waar ze de schoorsteenmantel sierden. 

Zie ook