Lampionnenwedstrijd en Sint Martinusoptocht

Lampionnenwedstrijd en Sint Martinusoptocht

Onlangs reed er een boerenwagen de Groninger binnenstad in om voederbieten uit te delen. Hiermee kunnen kinderen een bijzondere Sint Martinuslampion maken. Aan de gratis uitdeling van voederbieten wordt dit jaar een extra activiteit verbonden: de Sint Martinusoptocht op zaterdag 10 november met aansluitend de grote lampionnenwedstrijd in de Martinikerk. De Verhalen van Groningen is aanwezig met een mini-expositie over Sint Maarten en de viering van zijn naamdag in Groningen. 

Lampionnenwedstrijd en Sint Martinusoptocht
De Verhalen van Groningen zal op 10 november aanwezig zijn met een mini-expositie over Sint Maarten.

Van biet naar lampion

De Groningse schooljeugd wordt uitgedaagd van zo’n biet een lampion te maken. Volksvermaken Groningen heeft dit jaar weer 1.500 bieten besteld, waarvan echte ‘pronkjewailn’ gemaakt kunnen worden. In een folder en op de website van Volksvermaken is een handleiding te vinden ‘Hoe maak je van een biet een lampion?’ (www.volksvermakengroningen.nl/sint-martinus). Via de site is bovendien een app te downloaden. De bieten zullen in de eerste week van november ook bij verschillende basisscholen, buitenschoolse opvang en buurthuizen worden bezorgd.

Optocht

De Sint Martinusoptocht op 10 november begint om 16.00 uur bij de Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1. Deelnemers kunnen zich daar dan aanmelden. De optocht wordt geopend door Avanti Drumfanfare die voor deze gelegenheid verschillende Sint Martinus-potpourri’s heeft ingestudeerd. Sint Martinus rijdt mee te paard. Op feestelijk verlichte bakfietsen kunnen de voederbietenlampionnen worden opgehangen. Kinderen die met andere, zelfgemaakte lampionnen komen, mogen ook meelopen in de stoet. De tocht gaat door de binnenstad naar de Martinikerk. Daar vindt de lampionnenwedstrijd plaats. Sint Martinus komt zijn verhaal doen, er wordt warme chocolademelk geschonken en er worden samen Sint Martinusliedjes gezongen.

Sint Martinusdagen

De voederbietenuitdeling, de optocht en de lampionnenwedstrijd vormen onderdeel van de Groningse Sint Martinusdagen (7-11 november). Op donderdagavond 8 november krijgen thuis- en daklozen een ganzenmaaltijd aangeboden in de Martinikerk. Op zaterdag 10 november zijn er een Sint Martinusconcert, de optocht en de wedstrijd en vervolgens ’s avonds een nieuwe editie van Sint Martinus’ Pronkjewailn in de Martinikerk. Zondag 11 november verzorgt Het Houten Huis een theatervoorstelling in MartiniPlaza en is er een Vesper in de Martinikerk.

Zie ook