Koninklijke tentoonstelling in Museum Nienoord

Koninklijke tentoonstelling in Museum Nienoord

De komende tijd is er een complete koninklijke stoet te zien in Museum Nienoord: een zogenaamde Ambassadeursopstelling. Na Prinsjesdag is dit de meest kleurrijke koninklijke koetsentocht in Nederland! Ambassadeurs die hun geloofsbrief aan de koning aanbieden, worden met koetsen opgehaald en teruggereden.

Bij het Koninklijk Paleis staan erewachten opgesteld, worden volksliederen gespeeld en voltrekken zich allerlei andere protocollen. Zo draagt de koetsier op de eerste bok een pruik en steek als symbool van koninklijke waardigheid: hij rijdt Zijne Majesteits kamerheer en de ambassadeur. Volgkoetsiers met bijvoorbeeld ambassadepersoneel dragen een hoge hoed. De originele stukken, documentaire van achter de schermen en verhalen erbij vertellen een kleurrijk verhaal over de top van het Nederlandse aangespannen rijden. Koning Willem-Alexander heeft persoonlijk zijn toestemming gegeven aan dit bruikleen. Zijn medewerkers van het Koninklijk Staldepartement bij Paleis Noordeinde hebben op 8 november de tentoonstelling ingericht.

De rijtuigen, uniformen, tuigages en andere toebehoren: het zijn allemaal topstukken uit het Nederlandse erfgoed. Met als bijzonderheid dat ze nog steeds 'gewoon' op straat gebruikt worden, sommige al decennia, koetsen soms al meer dan een eeuw. Ze illustreren continuïteit in bestuur en dus stabiliteit, iets dat lang niet overal ter wereld vanzelfsprekend is. Het strakke protocol symboliseert een beschaving die tot in de puntjes verzorgd is. En de kleurrijke uniformen, het hoefgetrappel, de muziek: ze maken het een feestelijke ervaring, zowel voor de ambassadeur van een bevriende natie, als voor de burgers op straat! Of dat nu buren zijn of toeristen. Een buitengewoon bijzonder eerbetoon, zo 'n 'triomftoer', waar iedereen van mag meegenieten. 
 

De tentoonstelling loopt tot eind september 2019. Het Koninklijk Staldepartement komt af en toe details en soms zelfs complete koetsen met aanspanning wisselen, om de tentoonstelling dynamisch te houden.

Zie ook