Koetsentocht Fraeylemaborg

Koetsentocht Fraeylemaborg

Tientallen koetsen, wagens en rijtuigen rijden op zaterdag 5 september een fraaie route door de omgeving van Slochteren. Galarijtuigen, postkoetsen ofwel coaches, wagens van bierbrouwerijen, de boulevardtram uit Delfzijl, de bezorgkoets van V&D, de brandweerwagen uit Hoogezand, de Commandeurskoets en een reeks bijzondere fietsen van de  Historische Fietsgroep Noord.

Koetsentocht Fraeylemaborg
Een van de deelnemende rijtuigjes in 2014. - Foto: fraeylemakoetsentocht.nl

Paarden en rijtuigen waren een belangrijk deel van de inventaris van de imposante Fraeylemaborg voor uitstapjes, de jacht of feestelijke gelegenheden, een begrafenis, trouwerij, theevisite, een kastelentocht of een damesritje rond het middaguur.
Rijtuigenbouwers deden hun best om te voldoen aan de wensen van hun klanten. Hoe voornamer de persoon, hoe pronkzuchtiger het rijtuig en indrukwekkender de familiewapens en monogrammen. De koetsen werden gereden door de eigenaar of door dienstkoetsiers.

Fietsen

Bijzonder dit jaar is de deelname van de Historische Fietsgroep Noord, een groep liefhebbers van oude fietsen en accessoires in kleding die past bij het jaartal van de fiets. Zo kunt u genieten van een velocipède, een stalen fiets met houten wielen, een loopfiets, de “Hoge Bi” uit 1870, een fiets met een enorm voorwiel en een klein achterwieltje, die maar kort bestaan heeft. Hij werd opgevolgd door de zogenaamde “Safety Bicycle” met een ketting op het achterwiel, die de voorloper is van de moderne fiets. Want die zijn er ook bij: een rijwiel met een kruisframe of een tandem uit 1895, een traditionele Nederlandse fiets, de eerste vouwfiets en deelfiets uit ca. 1900, de vrij zware cardanfiets, een sportfiets uit de jaren ’50 en een racefiets.

Tocht en bezichtigen

Vanaf 9.00 uur is de jury op het terrein van de Fraeylemaborg bezig met het beoordelen van de rijtuigen en inspanningen. Om 10.30 vertrekt de stoet voor een rijtocht richting Froombosch en Schildwolde. Alleen deelnemers kunnen meerijden, maar het publiek kan langs de weg genieten van het vele moois dat voorbij komt. Tussen ca. 13.00 en 13.30 houdt de stoet stil bij zorgcentrum Olderloug (Slochterdiep 3, Slochteren) voor een lunch. Om ca. 16.00 arriveren alle rijtuigen weer bij de Fraeylemaborg voor de presentatie en prijsuitreiking. Dan is er voor het publiek ruim de gelegenheid om al het rijdend materieel te bewonderen.

Zie ook