Kerst in Klooster Ter Apel

Kerst in Klooster Ter Apel

Ook dit jaar is het klooster weer in gezellige kerstsfeer en vinden er tijdens de kerstvakantie verschillende activiteiten plaats die een bezoekje aan het klooster waard zijn.

Kerst in Klooster Ter Apel
Foto: Klooster Ter Apel

Een bijzondere kerststal met een in Parijs rond 1910 gecreëerde Kerstgroep staat dit jaar op een prachtige plek in de Kanunnikenkerk van het Klooster. Deze objecten zijn in langdurig bruikleen ontvangen van de Stichting Katholiek Documentatiecentrum Groningen en Drenthe. De beelden stonden voorheen in de Groningse Sint Martinuskerk. Maria, Jozef, Kindje Jezus, engel, herders, schapen, os, en ezel staan allen in een bijzondere opstelling, midden in het woestijnzand en omringd door planten uit het Midden-Oosten. De lampjes in de kerstbomen en vele kaarsjes branden in de kloostergangen.

Rozenkransen en gebedssnoeren

Gebedssnoeren zijn in bijna alle godsdiensten te vinden. In West-Europa is de rooms-katholieke rozenkrans het meest bekend, maar het katholicisme kent daarnaast nog tal van andere gebedssnoeren. Ook de Oosterse kerken kennen een gebedssnoer; orthodoxe gelovigen gebruiken hun 'chotki' bij het bidden van het Jezusgebed. De kralen van het islamitische gebedssnoer zijn gewijd aan de 99 namen van Allah. En in het hindoeïsme en boeddhisme wordt gebruik gemaakt van een kralensnoer voor het reciteren van mantra's (spreuken waaraan goddelijke kracht wordt toegekend). In het Gastenverblijf van Klooster Ter Apel is tot en met 15 januari 2017 een kleine expositie ingericht over alle verschillende soorten gebedssnoeren: de Rozenkrans, Chaplet, Lestovka, Tsjotki, Komboli, armband van Levensparels, Tasbih, Tsietsiet, Tefillin, Mala en Shamballa armband.

Gratis Inlooprondleidingen 

Leden van het Gidsen Gilde van Klooster Ter Apel verzorgen in de kerstvakantie rondleidingen waaraan individuele bezoekers (geen groepen) op vertoon van een geldig toegangsbewijs kunnen deelnemen. Tijdens deze rondleidingen krijgt de bezoeker alles te horen en zien over de historie van het Klooster dat in 1465 werd gesticht door de Orde van het Heilig Kruis.

Data rondleidingen: zaterdag 24, maandag 26 (Tweede Kerstdag), dinsdag 27, woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 december 2016, dinsdag 3, woensdag 4, donderdag 5, vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 januari 2017
Tijd: De rondleidingen beginnen om 14.30 uur
Kosten rondleidingen: gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs

Overige activiteiten

In Klooster Ter Apel zijn verder nog de fototentoonstelling Gastvrij Ter Apel te bezichtigen en de pop-uptentoonstelling 'A Home away from Home'. Deze bestaat uit de innovatieve woonunit Cubestee buiten op de Kloosterenclave en een pop-uptentoonstelling in Galerie I binnen in het klooster.

Zie ook