Jan Brons is terug!

Jan Brons is terug!

Jan Brons is terug! is een muzikaal theaterstuk op een unieke locatie: de oude steenfabriek aan het water, bij Appingedam.

De 35-jarige Winnie heeft eigenlijk nog niets bereikt in haar leven, terwijl haar jongere broer Jacco juist álles heeft; een succesvolle carrière en een gezin. En dan erft hij ook nog de antieke Bronstractor… Winnie weet niet wat ze aan moet met haar leven en vraagt haar overleden vader of hij een beschermengel kan sturen. Dat doet hij en tot haar stomme verbazing is dat Jan Brons, die hiervoor met tegenzin zijn comfortabele hiernamaals verlaat. Brons laat Winnie zien dat het hebben van succes niet hetzelfde is als gelukkig zijn.

Jan Brons (Wagenborgen 1865 - Appingedam 1954) was een Nederlandse ondernemer en ingenieur, en speelde een sleutelrol in het industriële leven van Appingedam. De voorstelling is geïnspireerd door het leven en werk van motorenfabrikant Jan Brons.

In samenwerking met de theaterproductie Jan Brons is terug! organiseerde De Verhalen van Groningen een Verhalencafé over de Appingedammer Bronsmotoren. De opgetekende verhalen zijn nu in de binnenstad van Appingedam, aan het Overdiep, te zien in een buitenexpositie. De expositie loopt van 24 juni t/m 1 juli.

Jan Brons is terug! is een initiatief van Stichting Kronkels door Fivelingo die eerder het succesvolle De Nieuwe Man (2012) realiseerde, eveneens bij de voormalige steenfabriek aan de Langerijp. Meer informatie is te vinden op de website.

Zie ook