Jacobus Abraham Huizinga: meubelfabrikant alhier

Jacobus Abraham Huizinga: meubelfabrikant alhier

In 1915 klinkt aan de Groninger Westersingel van alle kanten het geklop en gezaag van de tientallen werknemers die druk bezig zijn meubels te vervaardigen in de meubelfabriek 'Nederland'. De eigentijdse ontwerpen zijn zeer in trek en te koop bij de betere woninginrichtingszaken in heel Nederland. Honderd jaar later is de faam van de 'Nederland' echter geheel verdampt en vindt de naam 'Huizinga' alleen nog weerklank bij een handvol kenners en liefhebbers. Het Veenkoloniaal Museum geeft met de tentoonstelling 'Jacobus Abraham Huizinga: meubelfabrikant alhier' de 'Nederland' haar vooraanstaande plek in de kunst- en cultuurgeschiedenis terug die ze verdient.

Jacobus Abraham Huizinga: meubelfabrikant alhier
De Westersingel in Groningen met links Meubelfabriek 'Nederland'. - Foto:

In de expositie -verdeeld over de vier zalen op de eerste verdieping- wordt aan de hand van voornamelijk meubels, aangevuld met documenten, schilderijen, objecten, foto's en schetsboeken, een beeld geschetst van leven en werken van J.A. Huizinga (1861-1937) en zijn meubelfabriek 'Nederland'. In 1889 bescheiden begonnen met twee werknemers, werkten er 1892 al 23 man in het bedrijf, waaronder naast meubelmakers ook behangers en stoffeerders. Elf jaar later – ten tijde van de Groningse Wereldtentoonstelling waar Huizinga zijn inzending van een studeerkamer met ontwerpen van Anton Sanders en Arnold Kort met goud bekroond ziet worden - zijn er in de fabriek ruim honderd man aan het werk, op de afdelingen voor onder andere meubelmaken, behangerij, batikken, borduurwerk, gordijnen en bedden.

Willem Haver, houtsnijder

Een verhaal apart binnen de tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum vormt het oeuvre van de 'houtsnijder' Wilhelmus -'Willem'- Antonius Theodorus Haver (1870-1937). Willem Haver verhuisde in 1893 vanuit Amsterdam naar Groningen om daar bij Huizinga in dienst te treden (waar hij tot 1917 werkzaam zou blijven). Hij ontwikkelde zich tot meester-meubelmaker en gaf onder andere leiding aan de leerling-houtsnijders. Daarnaast werkte hij ook als zelfstandig kunstenaar en deed veel werk voor diverse restauraties in de stad Groningen maar ook in de provincie. Zo participeerde hij in de restauratie van het klooster in Ter Apel en aan de kerk in Pieterburen. 

Zie ook