Historische dagen Verhildersum 2016

Historische dagen Verhildersum 2016

Oude ambachten en landbouwmachines, historische kostuums, lekkernijen, dans en muziek, alles brengt u terug naar de goede oude tijd. Toen de oogst met de hand werd binnengehaald en de vrouwen hoepelrokken droegen. Op 13 en 14 augustus kunt u zich weer onderdompelen in het verleden tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum te Leens.

Met de zweefmolen waant u zich weer even jong. Geniet van de geur van versgebakken brood uit de grote oven. Of geniet van een geurig kopje koffie met gebak, terwijl de kinderen van nu zich vermaken met het bouwen van miniatuur vlotjes van takjes, oude spelletjes spelen of in het hooi duikelen. Onder begeleiding kunnen kinderen ‘medicijnen’ maken in de kruidentuin. Bij de kermis hoort natuurlijk ook een woonwagenkamp, met accordeonist, waarzegster en kwakzalver. 

Weet u nog wat een bezembinder doet? Of een kiepkerel? Hoe bijenkorven worden gevlochten of vlas gesponnen? Maak (weer) kennis met vele oude ambachten en landbouwtechnieken. Bekijk het maaien met een zeis of met een paarden maaimachine of neem zelf de vlegel ter hand. De mannen van de stoomdorsmachine laten hun zware werk zien en de schaapdrijver met de honden zorgt dat de schapen op de goede plek komen.

Bekijk de prachtige kostuums van de verschillende groepen die over het terrein wandelen. Of kom op bezoek in het arbeidershuisje, waar hard gewerkt wordt aan de was, gekookt, gesponnen en gebreid. Neem ook een kijkje bij de historische bootjes in het kanaal, waaronder een originele Engelse kanaalboot, een zgn. narrowboat. En woont er een zieke pop of beer/knuffel bij u in huis? Neem hem/haar mee. Zaterdag is de poppendokter aanwezig om ze weer beter te maken.

Tijdens de Historische Dagen zal in de zaal van de Borg gespeeld worden op een klein secretaire orgel. Op zondag klinkt de muziek van het draaiorgel over het terrein. Beide dagen is ’s middags theatergroep Buitengewoon Leven aanwezig met een giga-bellenblaas, een drankorgel, kleiklapper en nog meer.

Kortom: het verleden herleeft, met een knipoog, en genoeg activiteiten voor jong en oud.

Zie ook