Het Wonder van Aduard in 3D

Het Wonder van Aduard in 3D

Aduard heeft een Nederlandse primeur: met 3D-technieken is het Middeleeuwse klooster digitaal tot leven gewekt.  Het is mogelijk om rond te kijken in het klooster van Aduard dat hier tot 400 jaar geleden stond en dat totaal verdwenen is. Vanaf 19 september kan de bezoeker met zijn smartphone of tablet 3D beelden van het klooster oproepen waarmee hij ongeveer 800 jaar terug in de tijd gaat. De bezoeker wordt hiermee de cameraman van het Middeleeuwse Aduard. In Aduard stond toen het grootste cisterciënzer klooster van Noordwest-Europa; dé bakermat van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Wonder van Aduard in 3D
Aduarder monniken, een kunstwerk van Reinier van den Berg

Op 19 september 2015 wordt deze primeur voor Nederland geopend. Dit gebeurt natuurlijk met gepast feestvertoon. Het programma loopt van Stad naar Aduard.

Het feest begint op het Martinikerkhof om 11 uur. Daar start een wandeltocht naar Aduard.  Een koor van “monniken” zingt  hier de pelgrims bemoedigend  toe. De wandeltocht voert langs diverse plaatsen in Stad en Ommeland die een rol spelen in het verhaal van het klooster Aduard. Op diverse locaties zal met een toneelstukje hierover verteld worden.

Zaterdag 19 september is er een groot dorpsfeest in het kloosterdorp Aduard. Een feest in Middeleeuwse sferen met muziek, theater, eten, drinken, wandelen en (streekproducten)markt. Hiermee wordt de eerste projectfase van het Nieuwe Wonder van Aduard afgerond.  Met vele partijen is in de afgelopen jaren hard gewerkt om de rijke kloostergeschiedenis van Aduard weer zichtbaar te maken.

3D

Door het dorp komt een twee kilometer lange wandelroute rond het voormalig kloosterterrein. Op de route staan zeven kunstwerken en informatieborden. Met een gratis 3D-app wordt er contact met de kunstwerken gemaakt waardoor het klooster digitaal tot leven komt.

Wethouder Fred Stol is enthousiast: “De kloostergeschiedenis van Aduard is een historisch wonder op zich. Wat er nu in het kloosterdorp staat te gebeuren is het nieuwe wonder. Ik ben trots op al die mensen die nu samenwerken om het kloosterleven weer zichtbaar te maken en er een feest van maken. We hopen dat het dorpsfeest de start kan zijn voor een terugkerend festijn waarmee het kloosterdorp nog beter op de kaart wordt gezet.”

Kloostertocht

Voorafgaand aan de opening vindt een verrassende kloostertocht plaats. Tweehonderd wandelaars lopen net als de monniken en pelgrims van Groningen naar Aduard. Onderweg genieten ze van theater, zang en muziek in middeleeuwse sferen. De tocht van dertien kilometer eindigt op het Kaakheem in Aduard waar het dorpsfeest plaatsvindt. De tocht wordt georganiseerd door de Wandelstichting Aduard en vormt de proloog voor de Tocht om de Noord.

Programma

Het volledige programma is te vinden op kloostermuseumaduard.nl.

De oude ziekenzaal van het klooster Aduard, het enige gedeelte dat er nu nog staat.
De oude ziekenzaal van het klooster Aduard, het enige gedeelte dat er nu nog staat.

Voor kinderen

De werkgroep Jeugd uit Aduard  organiseert activiteiten, die geheel in het teken van het Wonder van Aduard staan.  Zo kunnen kinderen ruilhandel voeren. In groepjes van minimaal drie, gaan kinderen het dorp in met een leren armbandje. Na een uur komen ze terug om te laten zien waarvoor ze het armbandje hebben kunnen ruilen. Daarnaast kunnen kinderen (van ongeveer 12 jaar en ouder) met hun vragen over de ‘toekomst’ bij een waarzegger terecht. Ook kunnen kinderen meedoen aan een puzzeltocht langs de 7 ‘wonderen’ (de markers) van de bijzondere en interactieve route langs het voormalig kloosterterrein in het dorp. Bij elke marker krijgen de kinderen een opdracht om uit te voeren.

De werkgroep roept alle kinderen op zich te verkleden als ridder, prinses of als iets anders in de geest van die tijd.

Zie ook