Het meisje Rengers

Het meisje Rengers

Odilia Amelia Rengers leefde van 1779 tot 1805 en werd dus slechts 26 jaar. Verre nazaten van deze achttiende-eeuwse jonge vrouw werkten mee aan een bijzondere expositie in de kerk van Wittewierum.

Tijdens Open Monumentendag 2017 – zaterdag 9 en zondag 10 september – en het weekend daarna is in de kerk van Wittewierum de expositie ‘Het meisje Rengers’ te zien. Daarin staat ‘Het meisje Rengers’ centraal: Odilia Amelia Rengers (1779-1805), dochter van Duco Gerrold Rengers (1750-1810).

Gedurende haar korte leven trouwde Odilia Amelia met Wiardus Hora Siccama en kreeg ze drie kinderen, die de naam Rengers Hora Siccama zouden dragen en voortzetten. Odilia Amelia had stevige wortels in Wittewierum, want hoewel de borg in Farmsum de hoofdresidentie van de Rengers was, beschouwde de familie de kerk van Wittewierum als haar hoofdzetel.

In de kerk zullen portretten, persoonlijke spullen, bijzondere documenten en religieuze voorwerpen van Odilia Amelia en haar gezin en familie worden getoond, te midden van de rouwborden, wapenschilden en grafzerken van haar voorouders. Zelf werd ze in 1805 bijgezet in de grafkelder van de kerk. De expositie vertelt het verhaal van het korte leven van Odilia en haar kinderen en kleinkinderen in het bijzonder, en het verhaal van de Rengers in het algemeen, op een plek die de sfeer van de familie ademt.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Oude Groninger Kerken. Er wordt samengewerkt met het Kunstenaarscollectief KAT, die – geïnspireerd op het thema – in en rondom de kerk werken exposeert. Ook de Cultuurhistorische Vereniging Ten Boer is een partner in dit project.

Zie ook