Het Groningen van Cornelis Jetses

Het Groningen van Cornelis Jetses

Op vrijdagmiddag 4 oktober overhandigde schrijver Bob Verschoor het eerste exemplaar van zijn boek Dicht bij Huis. Het Groningen van Cornelis Jetses aan de Groningse wethouder van cultuur, Paul de Rook. Daarmee opende Verschoor officieel de tentoonstelling over de tekenaar van onder andere Ot en Sien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Het Groningen van Cornelis Jetses

In de tentoonstelling vormt het Groningen van Cornelis Jetses het centrale thema. Naast de prenten en tekeningen waarin Groningen als decor en onderwerp fungeert, worden ook onder andere 'promotieplaten’ getoond die Jetses tekende voor net afgestudeerde studenten. Ook het bekende leesplankje 'aap-noot-mies' heeft zijn eigen vitrine, waarin ook veel bekende en minder bekende varianten worden tentoongesteld.

Bijzonder geslaagd zijn de collages waarin Jetses' tekening naadloos past in een foto van het Noorderplantsoen of de Nieuwe Kerk. De stad Groningen is nooit nadrukkelijk aanwezig in het werk van de illustrator, maar wel gemakkelijk te herkennen.

Over Jetses

Cornelis Jetses, geboren in 1873 te Groningen, was een illustrator. Zijn gedetailleerde illustraties in schoolboeken, zijn schoolplaten en zijn historische prenten zijn zeer bekend geworden bij een breed publiek. Het meest bekend is hij als de tekenaar van ´Ot en Sien´ en het welbekende leesplankje met ´Aap, Noot, Mies´. Cornelis Jetses overleed te Wassenaar in juni 1955.

Jetses werd geboren in een arme buurt (Hortusbuurt) in Groningen, de stad waar hij ook opgroeide. Vanaf zijn dertiende volgde hij tekenlessen in de avonduren, terwijl hij overdag werkte in een steendrukkerij. In 1951, vier jaar voor zijn dood, heeft Cornelis Jetses zijn jeugdherinneringen opgeschreven. In deze memoires vertelt hij hoe hij opgroeide als kind, met wie hij omging, hoe hij en zijn vriendjes zich vermaakten en hoe feestdagen werden gevierd in het arme gezin Jetses. Door deze tekst krijgen we een prachtig beeld van de stad Groningen tussen 1873 en 1894.

Zie ook