Het geboortedorp van de broers Werkman. Leens omstreeks 1890

Het geboortedorp van de broers Werkman. Leens omstreeks 1890

De wandeling Het geboortedorp van de broers Werkman. Leens omstreeks 1890 is gebaseerd op het gelijknamige boek dat naar aanleiding van het Werkmanjaar bij Uitgeverij Vliedorp in Houwerzijl verscheen. De rondgang, die langs een twintigtal bordjes voert, geeft een beeld van het dorp Leens waar Hendrik, Tinus en Pieter Werkman opgroeiden.

De wandeling begint bij de borg van Landgoed Borg Verhildersum en eindigt bij de woning van de grootouders van Werkman. De meeste bordjes bevatten een QR-code. Scan de codes met je smartphone en je krijgt een extra belevenis cadeau in de vorm van een filmpje of een geluidsfragment. Dat kunnen foto's zijn, animaties gemaakt door basisschoolkinderen uit Leens of teksten van de broers Werkman, voorgelezen door onder meer Martin Werkman. De wandeling duurt circa anderhalf uur.

Initiatief

De route is een initiatief van Landgoed Borg Verhildersum Leens i.s.m. de Historische Kring De Marne. Hij is gratis verkrijgbaar bij Landgoed Borg Verhildersum,  Bakkerij Peters en op het gemeentehuis. De illustraties op de bordjes zijn gemaakt door kinderen uit Leens tijdens een workshopserie o.l.v. Hugo Engwerda, Carolijn Slottje en Marieke Keuken. 

Werkman2015

Het is dit jaar precies 70 jaar geleden dat de wereldberoemde Groninger kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman in de laatste oorlogsdagen gefusilleerd werd. Om dit te herdenken, worden overal in de provincie activiteiten georganiseerd rondom Werkman. De Verhalen van Groningen heeft een overzicht van (bijna) al deze activiteiten.

Zie ook