HeringedeeldGR

HeringedeeldGR

Een licht komische voorstelling, mét documentaire, over de impact die de herindeling van de gemeente op de inwoners kan hebben. Naar een idee van Beno Hofman en Maaike van den Hoek. Met Bas de Bruijn, Lotte Dunselman, Lies van de Wiel en inwoners uit Groningen.

HeringedeeldGR

In zeven ‘nieuwe’ gemeenten zal de voorstelling spelen, die Beno Hofman en Maaike van den Hoek maken over de gemeentelijke herindeling in Groningen. Droge kost is het zeker niet: de herindeling van de gemeenten heeft gevolgen voor de inwoners van die plaatsen en de menselijke omgang met verandering van leefomgeving en werksituatie, is nu net wat deze voorstelling zo herkenbaar maakt. In elke gemeente is de voorstelling weer anders. Beno en zijn team (Jeen de Vos en Menno Knevel) maken acht documentaires over de geschiedenis, het landschap en de mensen in de verschillende gebieden. De spelers worden bovendien in elke nieuwe gemeente bijgestaan door amateurspelers uit de omgeving. Componist en producer Jan Meiborg maakt voor elke amateurspeler, die grotendeels zonder tekst spelen, een unieke muzikale compositie. Lies van de Wiel begeleidt hen in de choreografie op de muziek. Zo brengt het spel van de amateuracteurs een gevoel over naar het publiek, in plaats van ‘gewoon’ tekst.

Menselijke maat

In het stuk HeringedeeldGR wordt de menselijke capaciteit om met grote veranderingen om te gaan verbeeld door de burgemeester (Bas de Bruijn), Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman).

Het is maandagochtend als Aaltje en Moniek, ambtenaren bij de gemeente, zoals altijd, arriveren op hun werk. Maar vandaag is alles anders. Nu de gemeente wordt heringedeeld staan hun banen op het spel. Aaltje en Moniek zijn als eerste aan de beurt voor een competentietest en de goede werksfeer tussen de collega’s verandert binnen een mum van tijd in rivaliteit. Ondertussen lopen de burgers de deur plat en vragen de vrouwen het hemd van het lijf over de herindeling. Alsof het nog niet druk genoeg was heeft de burgemeester ook nog eens een prijsvraag uitgeschreven. Maar voor het maandag is, en Aaltje en Moniek de herindeling voor de kiezen krijgen, laat de burgemeester een speciale documentaire zien, die hij heeft laten maken door Beno Hofman.

De makers van de theatervoorstelling heringedeeldGR is op zoek naar amateurspelers die mee willen spelen met de theatervoorstelling heringedeeldGR in Loppersum, Appingedam en Delfzijl, die in de toekomst één gemeente zullen vormen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor de inspiratie avond op donderdag 8 februari om 20.30 centrum Kabzeël in Appingedam. Toneelervaring is geen vereiste en de makers zoeken allerlei verschillende types (waaronder minimaal één die Gronings praat). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de inspiratie-bijeenkomst via productie@heringedeeldgr.nl.

De komende tijd speelt heringedeeldGR in Het Hogeland en Loppersum, Appingedam en Delfzijl. Dit zijn de speeldata in beide regio’s:

Het Hogeland
Woensdag 14 februari 2018 om 20.30 in Het Trefcentrum in Bedum
Dinsdag 20 februari 2018 om 20.30 in De Blauwe Schuit in Winsum
Woensdag 21 februari 2018 om 20.30 in “Het Spijslokaal” openluchtmuseum Het Hoogeland
Donderdag 22 februari 2018 om 20.30 in het Gemeentehuis in Leens

Loppersum, Appingedam, Delfzijl
Donderdag 15 maart 2018 om 20.30, Raadzaal gemeentehuis Delfzijl
Dinsdag 20 maart 2018 om 20.30, Centrum Kabzeël, Appingedam
Woensdag 28 maart 2018 om 20.30, Hotel Spoorzicht, Loppersum

Doe mee

Maar voor het zover is, is er al genoeg te doen rondom heringedeeldGR: je kan mee schilderen, meespelen en meefietsen in elke gemeente. Mensen die geïnteresseerd zijn in meespelen kunnen zich opgeven voor de inspiratie-avond in hun regio. De eerste in de reeks is de inspiratie-avond in Midden-Groningen op maandagavond 9 oktober om 20.30 in het theatercafé van ’t Kielzog.

In de andere fusiegemeenten vinden de inspiratieavonden op de volgende momenten plaats:
Westerwolde: ma 16 oktober 20.30, Hotel Boschhuis, Ter Apel
Westerkwartier: ma 11 december 20.30, Dorpshuis de Rotonde, Niekerk
Hogeland: woe 10 januari 20.30
Loppersum/Appingedam/Delfzijl: do 8 februari 20.30
Pekela/Stadskanaal/Veendam: woe 7 maart 20.30
Groningen/Ten Boer/Haren: ma 19 maart 20.30

Zie ook