Herdenking bij het Joods Monument Wagenborgen

Herdenking bij het Joods Monument Wagenborgen

Bij het Joodse monument op het terrein van het voormalige Psychiatrisch Ziekenhuis Groot Bronswijk in Wagenborgen vindt op donderdag 9 maart een herdenking plaats. Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij het feit dat op maandag 9 maart 1943 om 10.50 uur vier Joodse bewoners van Groot Bronswijk werden weggehaald: Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot. Via Westerbork reisden ze naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen om daar op vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vergast.

De herdenking bij het monument aan de Akeleistraat begint precies om 10.50 uur. Er zijn korte toespraken, er is muziek en kinderen van basisschool De Kronkelaar lezen gedichten voor. Daarna worden er bloemen bij het monument gelegd, gevolgd door een moment van stilte. Na de plechtigheid is er voor alle belangstellenden een nazit in gebouw De Open Poort naast de Petruskerk in het centrum van Wagenborgen

Kiezel of witte bloem

Iedereen is welkom om de herdenking bij te wonen en een kiezel of een witte bloem neer te leggen bij het monument. Bijzondere gasten bij de herdenking zijn een vertegenwoordiger van de Joodse gemeente in Groningen en een overlevende van de Holocaust. Daarnaast wordt de bijeenkomst bijgewoond door een lid van de Raad van Bestuur van Lentis, de Commissaris van de Koning van de provincie Groningen, de burgemeester van de gemeente Delfzijl en vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke en kerkelijke organisaties uit Wagenborgen.

Compliment voor een monument

Het monument in Wagenborgen werd in 2006 onthuld en kreeg in 2016 het 'Compliment voor een Monument', een prijs die in het leven is geroepen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie Groningen en 'Verhalen van Groningen'.

Zie ook