Grootste Museum van Nederland

Grootste Museum van Nederland

Hoe mooi wil je het hebben! De Adelskerk van Midwolde met het marmeren beeldhouwwerk van Europese allure, de Petruskerk van Pieterburen met het prachtige houtsnijwerk, de Sint-Hippolytuskerk met de kleurrijke gewelfschilderingen en de Mariakerk in Krewerd met een van de oudste, bespeelbare orgels van Nederland. Vier kerken in Groningen die je gezien moet hebben! Vanaf 3 juli 2017 vormen deze kerken samen het Grootste Museum van Nederland.

Grootste Museum van Nederland
De Mariakerk van Krewerd, een van de kerken van het Grootste Museum van Nederland.

Op maandag 3 juli is de feestelijke opening van het Grootste Museum van Nederland in Groningen (GMvN). De vier betrokken burgemeesters verrichten de openingshandeling voor hun ‘eigen’ kerk. De eerste openingshandeling vindt plaats om 12.30 uur in de kerk van Midwolde door burgemeester Berend Hoekstra (gemeente Leek), hij wordt gevolgd door Albert Rodenboog (gemeente Lopppersum) in Middelstum en Koos Wiersma (gemeente De Marne) in Pieterburen. Deze bijzondere openingsdag eindigt om circa 16.00 uur in de kerk van Krewerd. Hier verricht burgemeester Gerard Beukema (gemeente Delfzijl) de laatste openingshandeling. In deze kerk geeft een vertegenwoordiger van Museum Catharijneconvent ook nog een korte toelichting op het project.

Via de kerken van Midwolde, Pieterburen, Middelstum en Krewerd trekt vanaf 12.00 uur de ‘Er gaat niets boven Groningen –bus’ door de provincie Groningen. In de bus een gezelschap van genodigden onder wie uiteraard leden van het bestuur van de SOGK en betrokken plaatselijke commissieleden. Na de laatste openingshandeling in de kerk van Krewerd vertrekt de karavaan om circa 17.30 uur weer naar Groningen.

Met vier kerken is Groningen vertegenwoordigd in dit landelijke project. Dit is niet zomaar een willekeurige keuze, deze kerken komen voor in de monumentale publicatie: Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen en met elkaar vormen ze het Grootste Museum van Nederland.

 

Openingstijden

De openingstijden van de vier deelnemende kerken zijn:
Pieterburen, Krewerd en Middelstum: dagelijks van 10.00-17.00 uur.
De kerk van Midwolde is in de periode van 1 mei – 1 oktober op donderdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur; – geopend. Op zaterdag en zondag is er van 13.00 – 17.00 uur bovendien een rondleider/gastheer aanwezig

Landelijke opening

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de spelers van de BankGiro Loterij. Kijk voor de deelnemende locaties op www.grootstemuseum.nl. De feestelijke (landelijke) opening van het Grootste Museum van Nederland is op donderdag 6 juli om 16.00 uur in Oudenbosch in de Basiliek van de Heilige Agatha en Barbara.

Zie ook