Groningse groene parels

Groningse groene parels

Landschapsarchitect Els van der Laan houdt een lezing, getiteld "Groningse groene parels. Aanleg en ontwikkeling van landschapsparken en tuinen in stad en provincie Groningen."

Groningse groene parels
Presentatietekening voor de tuin van het Trommiushuis, circa 1819. Toegeschreven aan Roodbaard. - Collectie RHC Groninger Archieven (1536-7751)

De provincie Groningen heeft een rijk verleden als het gaat om de borgen en landgoederen. Er staan nu nog 16 borgen met merendeels indrukwekkende historische parken en tuinen. De gedachten gaan dan allereerst uit naar Nienoord, Fraeylemaborg en Ekenstein, maar er was meer. Getuige ook het ontwerp van Roodbaard uit 1819 voor een tuin bij het Trommiushuis aan de Turfsingel in de stad. Onder de noemer Roodbaards Rijkdom (ook de titel van een publicatie uit 2012) zijn onderzoeksgegevens over vele landschapsparken gepubliceerd. Het groene erfgoed vertelt het verhaal van de opdrachtgevers uit de eerste helft van de 19e eeuw, van de aanleg en ontwikkeling van historische tuinen en parken in Groningen.

Speciale aandacht is er voor de rol van Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851). Hij was de architect van buitens en tuinen van Noord-Nederland in de eerste helft van de 19e eeuw. Zijn parken en tuinen kenmerken zich door de romantische landschapsstijl, slingerpaden, vijverpartijen en hoogtes met een theekoepel of prieel. Roodbaard werkte in de periode van 1815 tot 1850 als hovenier en tuinarchitect in Drenthe, Groningen en Friesland.

Landschapsarchitect

Els van der Laan is landschapsarchitect bij bureau NO.ORDPEIL landschap.erfgoed, een ontwerp-, onderzoek- en adviesbureau voor landschap en stedenbouw. Zij houdt zich bezig met de geschiedenis van landschapsparken in Noord-Nederland en de rol van Roodbaard.

Deze lezing wordt georganiseerd door de Groninger Archieven in samenwerking met de Stichting Monument & Materiaal en is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden. De lezing vindt plaats in de hal van de Groninger Archieven. Het gebouw is open vanaf 19.30 uur. In de hal is overigens ook de tentoonstelling Roodbaards Rijkdom te zien.

Zie ook