Lancering: Groninger Vrouwengalerij

Lancering: Groninger Vrouwengalerij

Op 8 maart (Internationale Vrouwendag) wordt de Groninger Vrouwengalerij geopend in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad in Groningen. Vanaf dat moment is er een vijftigtal interessante biografieën over Groninger vrouwen te lezen op de website van De Verhalen van Groningen én zal deze Groninger Vrouwengalerij ook als (mini-)expositie op locatie te bewonderen zijn.

Lancering: Groninger Vrouwengalerij

De Groninger Vrouwengalerij is een portrettengalerij van De Verhalen van Groningen die -online én op locatie- verhalen vertelt over vijftig bijzondere Groninger vrouwen uit het verleden. Deze galerij zal o.a. in de vorm van een expositie on tour gaan door de provincie Groningen. Eerste stop: de UB Binnenstad in de stad Groningen. De expositie zal tot en met zondag 16 juni 2019 te zien zijn op de tweede verdieping van het trappenhuis.

Opening

Op vrijdag 8 maart om 10:00 uur wordt de Groninger Vrouwengalerij geopend in de Jantina Tammeszaal op de vierde verdieping van de UB Binnenstad. De openingshandeling zal worden verricht door gedeputeerde Fleur Gräper en de kersverse wethouder van de gemeente Groningen Glimina Chakor. Daarnaast vertellen bijzondere Groninger vrouwen van nu, schrijfster Fieke Gosselaar en voormalig stadsdichter Lilian Zielstra, over markante vrouwen uit hun leven. De opening van de Groninger Vrouwengalerij maakt onderdeel uit van het Feminist Festival dat die dag in Groningen plaatsvindt.

Over de Groninger Vrouwengalerij

De Verhalen van Groningen heeft samen met inwoners van Groningen de Groninger Vrouwengalerij opgezet. Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Toch zijn deze vrouwen vrijwel niet terug te vinden in de regionale of landelijke geschiedschrijving. Daarom zet De Verhalen van Groningen deze bijzondere vrouwen nu in de spotlights met de Groninger Vrouwengalerij. Vanaf 8 maart zijn de 50 korte biografieën te lezen op www.deverhalenvangroningen.nl en is de Groninger Vrouwengalerij ook op locatie te bezichtigen.

100 jaar vrouwenkiesrecht

Aanleiding voor dit project is de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019. Dit provincie-brede themajaar wordt eveneens gecoördineerd door De Verhalen van Groningen. Voor meer informatie, zie www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl.

Zie ook