Groninger musea: ‘goud bezig’ tijdens eerste Museumweek

Groninger musea: ‘goud bezig’ tijdens eerste Museumweek

Deze week vindt in Nederland de Museumweek plaats, waarbij de schijnwerper staat op de schatten die in de musea te ontdekken zijn. Veel musea hebben een extra programma dat te vinden is op de Groninger website www.cultuurkalendergroningen.nl en op de website van de Museumvereniging. Tot en met zondag 26 april presenteren de musea hun ‘echte goud’. Een selectie.

Groninger musea: ‘goud bezig’ tijdens eerste Museumweek
De grote zaal met het familieportret op Landgoed Borg Verhildersum.

Menkemaborg

Het topstuk van de Menkemaborg is het prachtige staatsieledikant bekleed met Chinese zijdedamast. Over dit pronkbed, maar ook over het kleurrijke Chinese porselein is extra informatie aanwezig in de borg onder de titel ‘Glans uit China’. Op woensdagmorgen 22 april vertelt Ida Stamhuis, directeur-conservator, over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners door de eeuwen heen. Op woensdagmiddag 22 april zijn de kinderen van harte welkom en gaan ze porselein bekijken én zelf beschilderen.

Stripmuseum

In het Nederlands Stripmuseum neemt Jaap Toorenaar, docent klassieke talen, op 26 april de bezoekers mee naar de wereld van Astrix en de wetenschap. Toorenaar onderzocht of en in hoeverre deze strip uit de tijd van Caesar betrouwbaar is. Al gauw ontdekte hij dat er enorm veel verschillende lagen van humor in deze strip schuilgaan, die het lezen voor volwassenen net zo leuk maken als voor de jeugd. In zijn presentatie laat hij aan de hand van veel plaatjes al deze invalshoeken zien. Er gaat veel gelachen worden en het praatje is geschikt voor jong en oud. Ook kunnen kinderen deze week zelf sprookjes tekenen onder leiding van Chaim Murzan.

zaterdag 25 april
13:30 - 14:30 uur - ‘Er was eens…’ Chaim Murzan tekent een sprookje waar kinderen zelf invloed op hebben.
14:30u - 15:30 uur - Workshop striptekenen

zondag 26 april
13:30 - 14:30 uur - ‘Er was eens…’ Chaim Murzan tekent een sprookje waar kinderen zelf invloed op hebben.
15:00 - 16:00 uur - ‘Asterix en de vrolijke wetenschap’, Lezing door Jaap Toorenaar

GR-ID Grafisch Museum Groningen

In het kader van de landelijke Museumweek en het Werkmanjaar organiseert GR-ID een fantastisch Werkmanarrangement: een Werkmanwandeling door Groningen, koffie met koek in het museum en aansluitend een workshop Werkmantechnieken.  

zaterdag 25 april Diverse activiteiten en demonstraties en Workshop houtdrukken
zondag 26 april Werkmanwandeling en -workshop 

Landgoed Borg Verhildersum Leens

Een van de grootste familieportretten, dat is het pronkstuk van Landgoed Borg Verhildersum voor de Museumweek 2015. Het schilderij toont de volledige familie Tjarda van Starkenborgh uit 1670 geschilderd door Martinus van Grevenbroeck. Vader Allard Tjarda van Starkenborgh en zijn vrouw Gratia Susanna Clant zijn afgebeeld met hun tien op dat moment levende kinderen. Als een van de weinige stukken die nog rechtstreeks uit de nalatenschap van deze belangrijke Groningse komt, is het werk van bijna 4 bij bijna 3 meter een van de belangrijkste objecten uit de collectie van de Borg. Het is tijdens openingstijden te bewonderen in de zaal van de Borg in Leens.

Museummagazine

Ook dit jaar is het weer gelukt om voor de Museumweek het nieuwe Museummagazine voor Noord-Nederland en Noord-Duitsland uit te brengen! Al meer dan tien jaar verschijnt in het voorjaar dit praktisch overzicht van – bijna – alle musea in het Noorden. Dankzij dit boekje kunt u het hele jaar bekende en onbekende schatten ontdekken. Via info@erfgoedpartners.nl kunt u een exemplaar van het Museummagazine aanvragen.

Zie ook