Groninger Molenweekend 2017: ‘Beestenboel!’

Groninger Molenweekend 2017: ‘Beestenboel!’

De provincie Groningen kent bijna 90 molens. De meeste daarvan zijn tijdens het Groninger Molenweekend op zaterdag 10 en/of zondag 11 juni 2017 geopend voor het publiek. Er is van alles te zien en te doen en behalve rondleidingen en exposities zijn er ook speciale activiteiten rond het thema van dit jaar: Beestenboel!

Veel elementen in molens hebben dierennamen zoals ezel, hondsoor, kalf, kikker, kraaienpoot, mol, paard, spreeuwenplank, vink, vissenbek, wolfsdak en zwaanijzer. Is het gemakkelijk een element in de molen met een dierennaam te herkennen? Een Groningse molenaar:  “Dat is lastig, zelfs voor molenaars-in-opleiding. Een paard zit bij een maalsteen, maar een ezel en hondsoor zitten in de kap, doorgaans niet toegankelijk voor het publiek: te gevaarlijk.” Je kunt echter ook op een andere manier met het thema omgaan. “Vroeger had je door spierkracht aangedreven molens zoals de rosmolen (met paarden dus) en molens die door honden werden aangedreven. Daar zijn nog wel verhalen over. Verder komen in korenmolens nog wel eens muizen voor. Daarom had vroeger iedere molen een molenkat. Aalscholvers, die hun vleugels moeten laten drogen in de zon, willen daarvoor nog wel eens de molen gebruiken.” 

Molens met dierennamen

Er zijn nogal wat molens met dierennamen in Groningen. Denk aan ’t Witte Lam, De Zilvermeeuw (Onderdendam), De Meeuw (Garnwerd), De Kievit (Grijpskerk), De Zwaluw (Zuurdijk en Nieuwe-Pekela), De Leeuw (Zeerijp en Oldehove).

Activiteiten

Molenaars en molengidsen staan de bezoekers tijdens het Groninger Molenweekend graag te woord. Er is een keur aan activiteiten. Een greep uit het aanbod. 

Molen Hollands Welvaart Mensingeweer organiseert een fotowedstrijd onder de noemer ‘Een beestachtig leuke molenfoto’. De bezoeker mag zijn eigen dier meenemen naar de molen! (knuffel, huisdier, huispak/onesie); op een leuke plek in de molen wordt een foto gemaakt. De fraaiste foto wint. Verder is er een digitale molen-luistertocht of rondleiding en kan er zelf graan worden gemalen met de kweern (handmolen).

Meerdere molens hebben een speurtocht in de molen rond het thema ‘Beestenboel’. Zo kun je daarvoor terecht in molen Eben Haëzer in Enumatil, de Nieberter Molen (Speurtocht voor volwassenen en een speurtocht voor kinderen naar beesten in de molen) en de Olle Widde in Ten Post  (een mini speurtocht voor kinderen).

Molen Weddermarke in Wedderbergen presenteert in samenwerking met Staatsbosbeheer op zondag een slootjesdag. De Noordermolen in Noorddijk is op zaterdag en zondag geopend met op beide dagen rondleidingen en een kleine rommelmarkt en op zondag het programma ‘Beestjes op de molen’. Boswachters van Natuurmonumenten ontvangen bezoekers bij hun promotiekar; zij geven informatie over het werk van Natuurmonumenten en over het bij de molen liggende natuurgebied Kardinge en zij helpen bij de activiteit.

In molen Fortuna in Noordhorn zijn er rondleidingen, een tentoonstelling over de geschiedenis van de molen en een tentoonstelling over de Tachtigjarige 
Oorlog en kan men de films bekijken die van het naspeel-evenement Slag bij Noordhorn zijn gemaakt.

Als het maar enigszins kan, dus bij voldoende wind, draaien de molens, soms op zaterdag, soms op zondag, soms op beide dagen. Een actueel overzicht is te vinden op de website van het Groninger Molenhuis: www.groningermolenhuis.nl.

 

Zie ook