Groninger Molenweekend

Groninger Molenweekend

Wilt u weten of er zoiets als ‘Groninger kleuren’ op molens bestaan? Zijn de kleuren op de Groninger molens louter ter decoratie, werden ze uit praktisch oogpunt toegepast of hadden molens te maken met wisselende smaak van eigenaars? Het Groninger Molenweekend, 13 en 14 juni 2015, biedt u de gelegenheid daar achter te komen.

Groninger Molenweekend
Molen De Lelie in Eenrum. - Foto: Groninger Molenhuis

De kleurrijke molen

In korenmolen De Kievit in Grijpskerk bijvoorbeeld zijn foto’s te zien die het kleurgebruik op de molen door de jaren heen (vanaf de jaren vijftig tot heden) in beeld brengt. Ook op andere molens is het thema ‘de kleurrijke molen’ opgepakt. Bij een bezoek aan poldermolen de Westerse Molen in Nieuw-Scheemda, waar vanaf windkracht 4 het malen wordt gedemonstreerd, liggen gratis kleurenplaten klaar. Korenmolen De Ster in Winsum heeft eveneens kleurplaten liggen.

Behalve de ontdekkingstocht naar het kleurgebruik staan er allerhande andere activiteiten op stapel. Het Groninger Molenweekend biedt namelijk voor elk wat wils. De meeste van de bijna negentig molens in onze provincie is op één of beide dagen geopend. Molenaars en molengidsen staan de bezoekers graag te woord. Er is een keur aan activiteiten. Een greep uit het aanbod.

De Lelie Eenrum: In de molen is de expositie ‘Van Laand tot Stoet’ te bezichtigen. Vrijwilligers bakken ‘s morgens brood en ‘s middags Leliekoekjes. Verkoop van pannenkoekenmeel, speltmeel van molen Joeswert uit Feerwerd en bakmixen van mulder Pot uit Kropswolde.

Ebenhäezer Enumatil: Kinderprogramma: koekjes bakken, molenmemorie spelen, fotospeurtocht. Verkoop molenproducten.

Entreprise Kolham: Foto-expositie: zwart-wit op aluminium, DeJee Fotografie. 14:00 – 16:30: muziek Toon van Mil.

Nieberter molen Niebert: Kleurplaten en informatietour met kleur door de molen.

Noordstar Noordbroek: Fietstocht/wandeltocht langs de molen, expositie, rondleiding door de molen. Koffie en thee verkrijgbaar. Gratis kleurplaten van deze molen.

Stel’s Molen Harkstede: De molen is onlangs gerestaureerd; het restauratieproces is op beeld vastgelegd. Verder wordt een videopresentatie gegeven over het heden en verleden en zijn er diverse rondleidingen.

Olle Widde Ten Post: Vanaf de molen is een fietstocht langs 7 molens te maken van 45 km.

Widde Meuln Ten Boer: Opening zomerexpositie.

De Korenbloem Vriescheloo: Op 13 juni diverse activiteiten in het kader van 120 jaar molen De Korenbloem.

Als het maar enigszins kan, dus bij voldoende wind, draaien de molens. Voor het volledige programma kunt u de website van het Groninger Molenhuis raadplegen: www.groningermolenhuis.nl.

Groninger Molenhuis

Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door het Groninger Molenhuis, een koepel voor de kleine 90 monumentale molens in de provincie Groningen. Op deze molens zijn vrijwilligers actief als vrijwillig molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek.

Zie ook