Groningens Ontzet 2016

Groningens Ontzet 2016

In 2016 bestaat de viering van Groningens Ontzet uit een 3-daagse.

Groningens Ontzet 2016
Herdenkingsprent 200 jaar Groningens Ontzet, in 1872 getekend door Otto Eerelman (detail). - www.beeldbankgroningen.nl (1536-2782)

Op vrijdag 26 augustus is er de Bommen Berend Nacht. Vanaf 20u tot na middernacht vindt er een Ontzettend Gronings Feest plaats: een muzikaal programma op de Grote Markt.

Op zaterdag de 27e is het Peerdespul terug op de Grote Markt, een nieuwe theatervoorstelling in het Scheepvaartmuseum en een breed programma in de binnenstad dat eindigt met vuurwerk.

Op zondag 28 augustus sluit het Ontzet af met een Grachtenfestival en de Bommen Berend Ballonnen Race vanuit het Stadspark.

Niet alle Groningers kennen het verhaal achter deze Groningse viering. Reden voor de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en De Verhalen van Groningen om dit verhaal op meerdere locaties in de stad te vertellen. Via verschillende publieksactiviteiten vragen deze partijen aandacht voor de historische achtergrond van de viering van de 28ste augustus in Groningen. Zo zijn er gratis posters van het beroemde schilderij van Otto Eerelman af te halen bij ondernemers in de binnenstad. Op het bordes van het Stadhuis is een mini-expositie die vertelt over het beleg van de stad in 1672. Aan de Reitemakersrijge zijn er diverse kinderactiviteiten, waaronder een poppenkastvoorstelling en een enorme puzzel van het schilderij De paardenkeuring op de Grote Markt den 28sten augustus.

Mini-expositie voor het stadhuis

Bezoekers kunnen op het bordes van het Stadhuis een mini-expositie bezoeken. Deze expositie vertelt hoe Bernhard von Galen, ofwel Bommen Berend, Groningen wilde inlijven en hierin werd gestopt door Carl von Rabenhaupt. Er wordt ingegaan op historische wetenswaardigheden over bijvoorbeeld de Groote Griet, naast een bekend café aan de Grote Markt bovenal het kanon van Rabenhaupt. Ook vertelt de expositie welke sporen van Groningens Ontzet er verder nog in de binnenstad te vinden zijn. De expositie is vrijdag t/m zondag te bezoeken.

<p>De paardenkeuring op de Grote Markt op de 28ste augustus, het bekende schilderij van Otto Eerelman uit 1920.</p>

De paardenkeuring op de Grote Markt op de 28ste augustus, het bekende schilderij van Otto Eerelman uit 1920.

Paardenkeuring van Otto Eerelman

Het bekendste beeld van de viering van Bommen Berend is het 2 bij 2,5 meter grote schilderij van Otto Eerelman dat sinds 1920 in het Stadhuis hangt. Deze Groningse ‘Nachtwacht’ – met daarop de Paardenkeuring op de Grote Markt – is helaas niet altijd te bezichtigen. Dit jaar is er in tientallen winkels en horecagelegenheden – herkenbaar aan een poster in de etalage – een gratis A2-poster af te halen met een afbeelding van het schilderij. Voor de kinderen is bij de Reitemakersrijge op zaterdagmiddag van 13-17 uur een megapuzzel van 3 bij 5 meter van het schilderij te leggen.

Groote maaltijd

Een sage vertelt dat vlak voordat Bernhard von Galen het beleg van de stad staakte er een kanonskogel op zijn bord viel: de laatste druppel om het beleg te staken en zich terug te trekken. Reden om op Groningens Ontzet de Groote Maaltijd te eten. Op het menu staat zuurkool, het favoriete gerecht van Bommen Berend, die nu wordt vergezeld door een grote gehaktbal als symbool voor de bom uit het Groningse kamp. Dit jaar zetten een groot aantal horecabedrijven de traditionele zuurkoolmaaltijd op 27 augustus op het menu. De deelnemende restaurants zijn herkenbaar aan de poster in de etalage.

Zie ook