Groningens Ontzet

Groningens Ontzet

Groningers vieren en herdenken dit jaar voor de 145-ste keer het Ontzet van de Stad Groningen. De feestelijkheden beginnen dinsdag 20 augustus met de Zomerkermis die traditiegetrouw op de Grote Markt is opgesteld. De Verhalen van Groningen is op 28 augustus aanwezig met een mini-expositie die bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum staat. Daarnaast kunnen kinderen een heel speciale puzzel maken!

Groningens Ontzet
Een bom uit 1672, afgeschoten door Bommen Berend. Foto: Duncan Wijting

De echte viering en herdenking concentreert zich op dinsdag 27 en woensdag 28 augustus. Naast bekende programma onderdelen als de Paardenkeuring op de Vismarkt, het Concours Hippique op de Drafbaan van het Stadspark en het afsluitende groots en briljant vuurwerk in de Zuiderhaven heeft de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken een fris en aansprekend programma voor jong en oud samengesteld.

Bommen Berend Jeugdkoor

Bijzondere aandacht verdienen de drie voorstellingen van het Bommen Berend Jeugdkoor op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat. In drie voorstellingen zetten de jonge acteurs een verhaal neer dat zich afspeelt in 1672, het jaar dat de Groningens zich wisten te ontdoen van de vijandelijkheden van Bommen Berend. Aan het einde van het verhaal vieren we met z’n allen het Groningens Ontzet. Kaarten zijn gratis, maar reserveren is gewenst en kan via bommenberendjeugdtheater@gmail.com of bommenberendtheater@gmail.com. Speeltijden zijn op woensdag 28 augustus om 14:00 uur, 16:00 uur en 19:30 uur.

Muziek

Het Noord Nederlands Orkest onder leiding van dirigent Arjan Tien geeft op dinsdagavond 27 augustus een zomeravondconcert op de Ossenmarkt. Op het programma, aanvang 20.00 uur, staan bekende melodieën uit tv-series van vroeger en nu. De presentatie is in handen van Eric Corton. Solist is mondharmonicaspeler Hermine Deurloo die door kenners de nieuwe Toots Tielemans wordt genoemd en speelde met Metropole Orkest en jazz musici als Candy Dulfer en Han Bennink.

Liefhebbers van hedendaagse popmuziek kunnen op 28 augustus terecht op het Waagplein waar vanaf half zes een aantal muziekgroepen optreden. Op het podium verschijnen CYNN, Wanton, The Mudd en Haas. De toegang is gratis.

Groote Maaltijd

Voor de Groote Maaltijd, een succesvol onderdeel van de feestelijkheden op 28 augustus, hebben zich dit jaar al meer dan 120 vrienden, gasten en sponsoren van Volksvermaken gemeld. Zij krijgen op straat voor restaurant de Weeva een maaltijd van zuurkool en gehaktbal opgediend.

Het volledige programma van de viering en herdenking van het Ontzet van Groningen op 27 en 28 augustus is te vinden op de website van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, www.volksvermakengroningen.nl.

Zie ook