Groningen 70 jaar bevrijd

Groningen 70 jaar bevrijd

Groningen heeft tijdens de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog hevige strijd gekend. In deze tentoonstelling wordt de bevrijding in april 1945 per dag belicht, en de impact die de bevrijding heeft gehad op de inwoners van de stad.

De bevrijding van Groningen duurde van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april 1945. De geallieerden en de bevolking betaalden een hoge prijs. In de strijd kwamen 110 Groningers om tijdens de gevechten, 43 Canadezen sneuvelden. Naar schatting 300 Duitse soldaten, Nederlandse en Belgische SS’ers, SD’ers en NSB’ers vielen in de strijd. In deze tentoonstelling wordt de bevrijding in april 1945 per dag belicht, en de impact die de bevrijding heeft gehad op de inwoners van de stad.

Gastconservator

De tentoonstelling start op 10 april en is te bezoeken t/m 6 september 2015 in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De expositie wordt samengesteld samen met gastconservator Joël Stoppels van Battlefield Tours. Stoppels is samen met Dagblad van het Noorden-journalist Frank von Hebel initiatiefnemer van de expositie en stelt de collectie van Battlefield Tours ter beschikking.

Boek

Tijdens de expositie wordt door uitgeverij Friese Pers Boekerij/ Noordboek het boek Mijn bevrijding van Frank von Hebel over de bevrijding van Groningen in 1945 uitgegeven. Frank von Hebel tekende in dit boek verhalen op van Groningers, die vertellen over hun bevrijding. Het boek is vanaf medio april verkrijgbaar.

Zie ook