Glans uit Groningen

Glans uit Groningen

Glanzend zilver staat voor rijkdom en welvaart. Het is een edelmetaal en kostbaar, maar wel geschikt voor het maken van gebruiksvoorwerpen. Het is een manier om rijkdom en positie te laten zien en dat wordt nog versterkt door het laten graveren van het eigen familiewapen. Van de familie Alberda van Menkema en hun erfgenamen, de familie Lewe van Nijenstein, zijn er diverse voorwerpen waarop hun wapen is gegraveerd. De zilveren voorwerpen weerspiegelen daarmee ook de geschiedenis van beide families.

Glans uit Groningen
Enkele van de zilverschatten op de Menkemaborg. - Foto: John Stoel

De aanwezige voorwerpen zijn gemaakt in de 18de en begin 19de eeuw door Groninger zilversmeden. De familie kocht niet alleen in Groningen, maar ook in Den Haag en Amsterdam. Zilver werd gekeurd en voorzien van een stadskeur, jaarletter en meesterteken, waardoor we weten wie het heeft gemaakt, waar en wanneer. Heeft een voorwerp ook nog een familiewapen, dan is het mogelijk om dit voorwerp te koppelen aan een vroegere eigenaar, bijvoorbeeld een echtpaar Alberda van Menkema. 

De zilversmeden gingen mee in de diverse 18de-eeuwse modestijlen, van barok naar rococo en neoclassicisme. Er is een grote variatie aan voorwerpen, van dienblad, koektrommel, kandelaar, theepotje, koffiekan, schepwerk tot olie- en azijnstel en bruidsuikermandje.

De Menkemaborg is open van maart tot en met september op dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. In de maanden juli en augustus ook op maandag open. Van oktober tot en met december open van dinsdag tot en met zondag van tien tot vier uur. Meer informatie over tijdelijke tentoonstellingen en faciliteiten vindt u op de website van de Menkemaborg.

Zie ook