Ghetto door Jeugdtheaterschool VRIJDAG

Ghetto door Jeugdtheaterschool VRIJDAG

Jeugdtheaterschool VRIJDAG speelt in haar 20e editie en in het kader van 70 jaar bevrijding de voorstelling Ghetto van Joshua Sobol. Een Jiddisch orkest, voor de gelegenheid samengesteld uit onder andere professionele Groninger musici, begeleidt. 

Ghetto door Jeugdtheaterschool VRIJDAG

Ghetto gaat over een Joods theatergezelschap dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vast zit in het getto van Vilnius in Litouwen en daar probeert te overleven. Het vertelt het verhaal van een gezelschap dat danst, muziek maakt, zingt en speelt onder erbarmelijke omstandigheden. Inwoners van het getto hebben mede daardoor te maken met onmogelijke dilemma’s. Het stuk toont de veerkracht en overlevingsdrang van mensen. Ook reflecteert de voorstelling op de rol en waarde van kunst in tijden van bezetting.

Waargebeurd verhaal

Het toneelscript is gebaseerd op het verhaal van het Joodse amateurtheatergezelschap dat het theater in het getto bespeelde. Ondanks protesten van sommige getto-bewoners dat een theater op een ‘kerkhof’ niet zou mogen bestaan, was het Vilna Ghetto Theater een dappere reactie op de wanhoop. Het laat zien hoe het Joods amateurgezelschap in zijn diepste ellende de eigen creativiteit en veerkracht wist te behouden. Daarmee vonden de leden van het Ghetto Theater een uitweg en konden ze zich mens blijven voelen.

Uitvoeringen

De uitvoering is van 20 t/m 28 juni (19 juni try-out) op locatie aan de Ulgersmaweg 6 te Groningen. De voorverkoop start 6 mei. De voorstelling maakt deel uit van een groter Ghetto-project met beeldende kunst, muziekactiviteiten en cultuureducatie. Informatie, kaarten en aanmelden: www.bijvrijdag.nl.

Zie ook