Gevelstenen in Groningen

Gevelstenen in Groningen

Edward Houting vertelt over gevelstenen. De oudste Groninger gevelstenen stammen uit de zestiende eeuw. Een aantal daarvan is in de openbare ruimte te zien, maar vele zijn in het bezit van het Groninger Museum. Aan bod komen in deze diaserie: ontstaan van het gebruik, materialen, bijzondere opschriften en de stenen uit het depot van het Groninger Museum.

Gevelstenen zijn al honderden jaren een begrip in voornamelijk stedelijke gebieden. Zij dienden om reizigers hun plaats van bestemming te laten vinden of algemene informatie te geven over diensten, gebouwen en personen. Reeds in de oudheid bij de Grieken en Romeinen komen aanduidingen voor, zowel los staand als op gevels. Zij hebben betrekking op beroepen, verkiezingen of op iets dat te huur is. 
Dit gebruik is waarschijnlijk overgenomen door de bewoners van de lage landen. In 1997 is de publicatie Gevelstenen in Groningen verschenen, die circa duizend van deze tekens in het stadsbeeld beschrijft. De oudste gevelstenen dateren uit de 16de eeuw. Een aantal daarvan zijn in de openbare ruimte te zien, maar vele zijn in het bezit van het Groninger Museum. Aan bod komen in deze diaserie: ontstaan van het gebruik, materialen, bijzondere opschriften en de stenen uit het depot van het Groninger Museum.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Monument & Materiaal, begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

Zie ook