GAS: locatievoorstelling over gaswinning

GAS: locatievoorstelling over gaswinning

Dit najaar speelt Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel de voorstelling GAS, het verhaal van een vluchtige bodemschat. De voorstelling is te zien in Ten Boer en in Zuidlaren, in een mobiel theater dat speciaal voor Toneelgroep Jan Vos gebouwd is. Op de voorstellingslocaties is de expositie 'De ontdekking van de Groninger gasbel' van De Verhalen van Groningen te bezichtigen. 
 

GAS: locatievoorstelling over gaswinning

In drie bedrijven wordt het verhaal verteld van de gaswinning in de afgelopen zestig jaar. Startend in de jaren 60, als het eerste gas jubelend wordt afgefakkeld en harten en huizen verwarmt. En eindigend in het heden, waarin men de gaskraan zo snel mogelijk wil dichtdraaien en met angst en beven wacht op de volgende klap. 
 

Epicentrum

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In het eerste deel, als de gasbel net is ontdekt, denkt hoteleigenaar Andries Boelens een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gas-mannen en de hotel-dochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wie is er verantwoordelijk voor de gevolgen van de gaswinning? Waarom liep de schadeafhandeling vast in een onontwarbare kluwen van belangen, emoties, rapporten en elkaar tegensprekende onderzoeken? En waarom reageerde de Nederlandse overheid zo traag, toen zich in Groningen een ramp aftekende?
 

Toneelgroep Jan Vos

Na Mansholt en Koning van het Grasland bouwt Toneelgroep Jan Vos verder aan reeks aansprekende, actuele voorstellingen, die de toeschouwer direct raken. Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in GAS om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden. 

GAS is geschreven door Tjeerd Bischoff, wordt geregisseerd door Jeroen van den Berg en gespeeld door Paul R. Kooij, Helmert Woudenberg, Trudi Klever, Stefanie van Leersum, Dimme Treurniet, Maarten Wansink en Anna Raadsveld.
 

Kaartverkoop

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.toneelgroepjanvos.nl en www.vanplan.nl en kosten € 25,- (try-outs € 15,-). GAS is van 17 oktober t/m 23 november te zien in Ten Boer (Verlaatweg 10) en van 30 november t/m 30 december in Zuidlaren (Brink O.Z. 16). In 2019 gaat de voorstelling op tournee door de rest van het land. Kijk voor de speellijst en meer informatie op www.toneelgroepjanvos.nl.
 

Expositie: de ontdekking van de Groninger gasbel

Op grote bouwhekken bij de voorstellingslocaties is de expositie 'De ontdekking van de Groninger Gasbel' van De Verhalen van Groningen te bezichtigen. De ontdekking van de Groninger gasbel beïnvloedde de levens van vrijwel iedereen in Nederland. De expositie gaat terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw en vertelt hoe boeren, nationale en lokale overheden, burgers en wetenschappers destijds de gevolgen van gaswinning beleefden. De expositie besluit met een sprong naar het heden: de gaswinningsproblematiek en de voortrekkersrol van Groningen op het gebied van energietransitie.  

Bekijk hieronder de teaser!

Teaser - GAS

Zie ook