Theater en expo: GAS

Theater en expo: GAS

“Groots theater over een nationale tragedie,” schreef het NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie. Afgelopen najaar speelde Toneelgroep Jan Vos in Ten Boer de prachtige locatievoorstelling GAS. Nu gaat deze voorstelling op een landelijk tournee. Onze expositie 'De Ontdekking van de Groninger Gasbel' reist mee. 

Theater en expo: GAS

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft.  Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Recensies

”Gas is groots theater over nationale tragedie (…) Geestig en slim verweeft GAS de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama NRC*****

Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo’s van de tribune” Trouw****

“Drie uur smakelijk genieten” Dagblad van het Noorden****

“In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien, de Haagse beleidsmakers voorop.“ Theaterkrant*****

Praktische informatie

Voor data en tickets, zie https://toneelgroepjanvos.nl/

Zie ook