Festival van de Geest 2017

Festival van de Geest 2017

Festival van de Geest zal ook dit jaar weer in en rondom de Nieuwe Kerk plaatsvinden in september. Het thema is dit jaar ‘Spelen met (de) Ruimte’. Dit thema is van toepassing op het gebouw, de wijk en de wijdere omgeving van de stad, maar ook op de ruimte die mensen elkaar bieden. Er zullen naast buurtbewoners onder andere kunsthistorici, architecten, dansers, kunstenaars, zangkoren en fotografen meedoen.

Donderdag 7 september wordt het festival geopend met een lezing van kunsthistorica Saskia van Lier over hoe er wordt omgegaan met ruimte in de schilderkunst uit de Middeleeuwen en Renaissance en in de Nieuwe Kerk, die 350 jaar oud is. De avond wordt omlijst door muziek van Prins Claus Conservatorium-studenten.

Vrijdagavond zijn er korte presentaties door verschillende architecten die hun visie neerzetten over spelen met ruimte in de stad en wat dat betekent voor de leefomgeving. Daartussendoor danst de groep “Urban Dance” en speelt op zijn eigen manier met de ruimte in de kerk.

Tijdens de Open monumentendag is de kerk geopend voor publiek en kan men de toren beklimmen. Buiten op het grasveld is een kunst- en cultuurmarkt. Binnen zijn verschillende muziekoptredens. De zaterdag wordt afgesloten met de buurtmaaltijd. Het hele festival wordt Martinus bier geschonken.

Zondagmiddag organiseert Festival van de Geest een wandeling door de wijk Hortus-Ebbinge. De wandeling staat in verbinding met de foto-expositie. Dit loopt over in het korenspektakel in de kerk plus afsluitende borrel.

Festival van de Geest vindt plaats van donderdagavond 7 september tot en met zondagmiddag 10 september 2017 rondom de Nieuwe Kerk in Groningen. Het festival is gratis toegankelijk. Opgeven voor de buurtmaaltijd is noodzakelijk. Voor het eten en de wandeling wordt een kleine vergoeding gevraagd. Onderdeel van Festival van de Geest is een fotowedstrijd met hetzelfde thema. Meer informatie op www.nieuwekerk.org of www.hortusebbinge.nl 

Zie ook