Expositie ‘Van Kyrië naar Credo”

Expositie ‘Van Kyrië naar Credo”

Van 23 februari t/m 12 mei 2019 is in Museum Klooster Ter Apel een tentoonstelling te zien met kunstwerken van Henk Ter Horst (Roswinkel,1937). Ter Horst: “Abstraheren is religieus bezig zijn, het overstijgen van grenzen. Elke ervaring die ik heb ten aanzien van lucht en ruimte en mensen om mij heen is een soort religieuze ervaring.”

Expositie ‘Van Kyrië naar Credo”

Over Henk Ter Horst

Henk ter Horst groeide op binnen de traditie van de Nederlandse hervormde kerk. Hij studeerde vrije kunst aan de Academie Minerva en behaalde de akten MO-tekenen A en B. Naast zijn leraarschap is Henk ter Horst steeds actief geweest als beeldend kunstenaar. Tot in de beginjaren van 1980 schilderde hij hoofdzakelijk in een realistische stijl. Vanaf 1983 veranderde dit. Hij maakte toen een serie werken met als titel "Klaagliederen". In de jaren daarop ontstond er veel werk voor kerkelijk gebruik.

Protestantse kerken

Ter Horst heeft kunstwerken ontworpen in samenwerking met een aantal protestantse kerken. Dit is eigenlijk uitzonderlijk voor de Nederlandse situatie, omdat de protestantse kerken in Nederland veelal afwijzend stonden tegenover kunst in de kerk. Zijn voorliefde voor de natuur en zijn religieuze motivatie zijn terug te vinden in zijn scheppingen.

Kleuren

Voor Ter Horst zijn de kleuren blauw, rood, wit en zwart betekenisvol. Blauw is voor hem de kleur waarmee hij “ruimte” wil creëren in zijn werk. Rood is voor hem een kleur waarmee hij zowel ‘vitaliteit’, maar ook agressie wil duiden. Wit is voor hem de verbeelding van hoop.

(Bron: J.Maatjes-Hulsing)

Datum expositie: 23 februari t/m 12 mei 2019

Locatie: Galerie II en overloop in Museum Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel

Informatie: https://www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-vankyrienaarcredo ; https://hth37.nl/

Zie ook