Expositie: Het Echtpaar Mesdag-Van Houten

Expositie: Het Echtpaar Mesdag-Van Houten

H.W. Mesdag had de zee als specialisme gekozen voor zijn schilderijen en was daarin zeer succesvol. Zijn vrouw Sientje (1834-1909 blonk vooral uit in landschappen en stillevens. Maar beiden schilderden ze ook verrassende andere thema's, zoals portretten, dieren en gebouwen.

Expositie: Het Echtpaar Mesdag-Van Houten
De schilder in zijn atelier in Den Haag in 1889. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1785-19533)

De werken in de tentoonstelling op de Fraeylemaborg komen deels uit privébezit, van nazaten van de kunstenaar en zijn vrouw. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Gerrit van Houten Stichting, het Panorama Mesdag in Den Haag en het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen.

Kleinste Mesdag in de Fraeylemaborg

In juli werd een heel kleine Mesdag in het Nationaal Archief ontdekt. Deze mini-aquarel is ook te zien in de tentoonstelling “Het echtpaar Mesdag-van Houten”. Het unieke aquarelletje van 5,4 cm x 2,9 cm werd gemaakt in 1854. Wat de afbeelding zo bijzonder maakt, is dat er een gedichtje achterop staat geschreven. Hendrik Willem Mesdag maakte het hoogstwaarschijnlijk voor zijn verloofde Sientje van Houten. Behalve door zijn afmeting is dit piepkleine Mesdagje bijzonder omdat het een vroeg riviergezicht is met Mesdags karakteristieke belichting van het water door de zon. Het is een voorbode van zijn latere werk als zeeschilder.

Zie ook