Expositie: Groninger Vrouwengalerij

Expositie: Groninger Vrouwengalerij

De Groninger Vrouwengalerij is op reis door de provincie Groningen. In de zomermaanden is deze portrettengalerij te bewonderen in het Vestingmuseum in Oudeschans. De Groninger Vrouwengalerij van De Verhalen van Groningen vertelt verhalen over vijftig bijzondere Groninger vrouwen uit het verleden.

Expositie: Groninger Vrouwengalerij
De Groninger Vrouwengalerij in de UB-Binnenstad te Groningen

Deze galerij is in de vorm van een expositie on tour door de provincie Groningen. Na de Universiteitsbibliotheek in Groningen is de volgende stop het Vestingmuseum in Oudeschans. De Groninger Vrouwengalerij zal in de zomermaanden te zien zijn in de expositieruimte van het museum.

Een oe aan Groninger vrouwen

De Groninger Vrouwengalerij brengt een ode aan Groninger vrouwen, zoals Alke Engels. Zij kwam uit de buurt van Oudeschans. Deze vrouw werd, samen met vele anderen, in de zestiende eeuw beschuldigd van hekserij en verbrand op de Geselberg te Wedde. Een andere dappere vrouw uit Westerwolde was Hemcke Aldricks, die tijdens deze heksenvervolgingen van Westerwolde de strijd aanging met de drost van Wedde. Alke Engels en Hemcke Aaldricks maken deel uit van de Groninger Vrouwengalerij. Op donderdagmiddag 25 juli en donderdagavond 5 september zullen er in het Vestingmuseum in Oudeschans ook lezingen plaatsvinden in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht en de Groninger Vrouwengalerij.

Over de Groninger Vrouwengalerij

De Verhalen van Groningen heeft samen met inwoners van Groningen de Groninger Vrouwengalerij opgezet. Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Toch zijn deze vrouwen vrijwel niet terug te vinden in de regionale of landelijke geschiedschrijving. Daarom zet De Verhalen van Groningen deze bijzondere vrouwen nu in de spotlights met de Groninger Vrouwengalerij. Er zijn hier 50 korte biografieën te lezen en de Groninger Vrouwengalerij is in de vorm van een expositie ook op locatie te bezichtigen. Daarnaast staan de vrouwen uit de Groninger Vrouwengalerij centraal tijdens allerlei activiteiten en evenementen in stad en provincie.

100 jaar vrouwenkiesrecht

Aanleiding voor dit project is de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019. Dit provincie-brede themajaar wordt eveneens gecoördineerd door De Verhalen van Groningen. Voor meer informatie, zie www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl.  

<p>Groninger Vrouwengalerij in de Nicola&iuml;kerk te Appingedam, tijdens festival Terug naar het begin</p>

Groninger Vrouwengalerij in de Nicolaïkerk te Appingedam, tijdens festival Terug naar het begin

Zie ook